OMS declară variola maimuței o urgență sanitară globală. Europa, epicentrul focarului

23 iulie 2022 16:18   Internațional

OMS a anunțat că variola maimuței s-a transformat într-o urgență sanitară globală, ceea ce înseamnă că Organizația Mondială a Sănătății a analizat situația epidemiologică și consideră focarul o amenințare semnificativă. Astfel, autoritățile consideră că este nevoie de un răspuns international coordonat.

Content image

Europa este epicentrul focarului, iar bărbații care întrețin relații intime cu alți bărbați sunt expuși unui risc mult mai mare. Riscul global este moderat, motiv pentru care este puțin probabil ca, în acest moment, variola maimuței să perturbe comerțul international sau călătoriile, transmite șeful Organizației Mondiale a Sănătății.

Ce trebuie să mai știi despre noul virus: 10 lucruri importante despre variola maimuţei

Organizația Mondială a Sănătății a activat cel mai înalt nivel de alertă pentru focarul de variolă a maimuței, declarând virusul o urgență de sănătate publică de interes internațional. Este necesar un răspuns internațional coordonat pentru a preveni răspândirea  virusului și potențiala transformare într-o pandemie.

Ce se întâmplă după ce variola maimuței a fost declarată urgență sanitară globală?

Deși declarația șefului OMS nu impune diverse cerințe guvernelor naționale, ea servește drept apel la acțiune. În momentul de față, OMS poate emite doar îndrumări și recomandări statelor member, care sunt obligate să raporteze evenimentele care reprezintă o amenințare pentru sănătatea globală.

S-ar putea să te intereseze și: Avertismentul OMS: Virusurile precum Variola maimuței sau COVID vor fi mai dese

ONU a refuzat luna trecută să declare variola maimuței o urgență globală, dar numărul de infectări a crescut substantial în ultimele câteva săptămâni, fapt ce l-a determinat pe Tedros Adhanom Ghebreyesus să emită cea mai mare alertă. Înainte ca boala să fie declarată o urgență globală, comitetul s-a întrunit pentru a lua o decizie, împreună cu directorul general.

Membrii, însă, nu au reșit să ajungă la un consens, așa că Tedros, în calitate de șef, a luat decizia singur, pe baza răspândirii rapide a focarului.

„Avem un focar care s-a răspândit rapid în întreaga lume, prin noi moduri de transmitere, despre care înțelegem prea puțin”, a spus Tedros. „Din toate aceste motive, am decis că focarul global de variolă a maimuțelor reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.”

Actualul focar de variolă a maimuței este extrem de neobișnuit, deoarece se răspândește pe scară largă în țările nord-americane și europene, unde virusul nu este regăsit în mod normal. Din punct de vedere istoric, boala s-a răspândit, dar la niveluri scăzute, în părțile îndepărtate ale Africii de Vest și Centrale, unde rozătoarele și alte animale sunt purtatoare de virus.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe