#Război Ucraina-Rusia

Runda de negocieri a luat sfârșit. Rusia își retrage trupele din sud și Kiev

29 martie 2022 13:49   Internațional

Delegația Rusiei la discuțiile Rusia-Ucraina de la Istanbul a anunțat doi pași pentru detensionarea conflictului față de Ucraina, după o primă zi de discuții.

Agenția de presă rusă RIA, citând delegația de la Moscova, a declarat că pașii includ o „reducere drastică a activității militare în direcțiile Kiev și Cernihiv”, precum și posibilitatea unei întâlniri între președintele Vladimir Putin și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, simultan cu parafarea păcii. 

Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni

Șeful delegației ruse, consilierul prezidențial Vladimir Medinsky, a numit negocierile „constructive”.

Statul Major al Rusiei va anunța mai multe detalii despre măsurile de reducere a ostilităților din Ucraina după revenirea delegației ruse la discuțiile de la Istanbul, a declarat marți adjunctul ministrului rus al Apărării, Alexander Fomin.

Citește și Putin a stabilit data la care se va încheia războiul din Ucraina! Ce semnificație are ziua aleasă

Între timp, consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a declarat că s-au făcut suficiente progrese în timpul discuțiilor dintre delegațiile ruse și ucrainene de la Istanbul pentru a permite lui Putin și Zelenski să se întâlnească.

Ucraina a subliniat faptul că e gata să adopte un statut de neutralitate. Neutralitatea are în vedere ca Ucraina să nu adere la alianțe militare, precum Alianța Nord-Atlantică, și să nu adăpostească baze militare sau să nu găzduiască teritoriul altei alianțe militare.

Mai multe țări europene ar putea garanta independeța Ucrainei

El s-a referit, de asemenea, la unul dintre cele mai dure elemente ale discuțiilor: garanțiile de securitate pentru Ucraina și când se ajunge la un acord de încetare a focului.

„Fără îndoială, acest tratat privind garanțiile de securitate poate fi semnat numai după încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse pe pozițiile lor pe 23 februarie 2022”, a spus el.

De asemenea, BBC a transmis că printre potențialii garanți ai independenței Ucrainei se numără Polonia, Israel, Turcia și Canada.

Vezi și Paranoia de la Moscova: Serghei Lavrov consideră că Occidentul a declarat război Rusiei

Ucrainienilor li se va cere printr-un referendum să aprobe orice acord care să lege statutul de neutralitate cu garanțiile de securitate, a subliniat Mykhaylo Podoliak.

„Va fi un referendum în care toți cetățenii Ucrainei își vor exprima poziția față de acest acord, despre cum ar trebui să funcționeze”, a declarat el

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe