Seceta extremă a scos la suprafață orașe antice și rămășițe umane
Căldura extremă din ultima vreme a adus la suprafață o serie de sate antice, ruine și chiar cadavre. Orașe din epoca bronzului, artefactele din cel de-Al Doilea Război Mondial, o grădină din secolul al XVII-lea și chiar rămășițe umane au fost descoperite din cauza căldurii extreme pe care o trăim în prezent.
Satul inundat din Spania a ieșit la suprafață
Foto: EPA EFE
În Spania, micul sat Aceredo de lângă granița cu Portugalia a fost inundat în 1992 pentru a face loc lacului de acumulare Alto Lindoso. Cu toate acestea, seceta a redus nivelul apei a lacului de acumulare la doar 15%, aducând satul înapoi din adâncuri. Deși a fost deteriorat de apă, sătucul arată aproape la fel ca atunci când a fost inundat.
Citește și: Patriarhia cere slujbe speciale pentru chemarea ploii
Râul Po din Italia, la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani
Foto: Profiemdia
Seceta din ultimele luni a secat cel mai lung râu al Italiei, Po, și a redus această cale navigabilă la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani. Acest lucru a scos la suprafață relicve ale celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv un tanc german și mai multe nave de marfă.
Vezi și: Agricultorii cer declararea stării de calamitate. Ce soluții au guvernanții
Grădină din secolul al XVII-lea, descoperită în Marea Britanie
Foto: Profimedia
Valul recent de căldură a scos la iveală un peisaj din secolul al XVII-lea, la o proprietate istorică din Derbyshire. Aici, temperaturile au ajuns la 38 de grade luna trecută – cea mai mare temperatură înregistrată de mai bine de 100 de ani. Seceta a scos la suprafață modelele ornamentate care făceau odată parte dintr-o grădină din 1699, care a fost cândva umplută cu poteci și paturi de flori.
Iată și: Cum reușește Israel să aibă agricultură, iar România se plânge de secetă?
Oraș antic, descoperit în Irak
În lacul de acumulare Mosul din Irak, care a fost secat din cauza temperaturile extreme, au apărut ruinele unui oraș antic din epoca bronzului. Se crede că orașul este Kemune, care era plin de viață în timpul Imperiului Mitanni. Pe lângă cartografierea majorității sitului arheologic, au fost recuperate aproximativ 100 de tăblițe cuneiforme, care datează din perioada asiriană mijlocie timpurie, imediat după distrugerea orașului de un cutremur.
Cadavru găsit în lacul Mead din SUA
Foto: Profimedia
În America, lacul Mead din Nevada a atins un nou nivel scăzut al apei, fiind în prezent umplut la doar 27% din capacitate. Nivelurile apei în continuă scădere au scos la iveală câteva descoperiri macabre. Un cadavru, despre care se crede că este Kenneth Funk, un veteran al armatei americane care a murit în iunie 2004, după ce a sărit în lac pentru a-și salva soția, a ieșit la suprafață. De asemenea, a mai fost descoperită și o navă de debarcare Higgins, scufundată în cel de-al Doilea Război Mondial.
Te-ar putea interesa și: Viaţa la polul secetei. „Nu am nici doi păpuşoi să fierb!”
Cel mai mare lac din Italia a secat
Temperaturile aflate la maxime istorice în întreaga Europă au făcut ca lacul Garda, cel mai mare din Italia, să scadă până la un nivel record. Turiștii au fost șocați să găsească un peisaj total diferit de cel din anii trecuți. Lacul Garda a scăzut până aproape de cel mai mic nivel al său înregistrat vreodată, apele retrase lăsând la vedere o plajă de pietre. Mai mult decât atât, temperatura apei a crescut atât de mult încât a ajuns să fie similară cu cea a apelor din Caraibe.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!