Seceta extremă a scos la suprafață un sat scufundat! Imagini inedite

4 septembrie 2024 13:15   Internațional

Seceta extremă din Grecia a făcut să reapară satul Kallio, din centrul Greciei. Lacul artificial Mornos, principalul rezervor de apă al Atenei, a avut parte de o scădere de 30% în ultimele luni, conform datelor furnizate de Eydap, compania de distribuție a apei din regiunea Attica.

Satul Kallio a fost inundat în anii '80

Un nivel „apocaliptic”, așa cum au spus grupurile ecologiste grecești.  În jur de 80 de case din satul Kallio, o școală primară și o biserică au fost „sacrificate” pentru a asigura alimentarea cu apă a Atenei, în anii '80, relatează publicația britanică Metro.  

Dar, pe măsură ce Grecia continuă să se lupte cu valuri de căldură extraordinare provocate de schimbările climatice, din ce în ce mai multe dintre structurile scufundate pot fi văzute cu ochiul liber. „Când primele case sunt dezvăluite, clopotele lipsei de apă încep să sune!”, a spus Apostolis Gerodimos, președintele comunității Kallio. Gerodimos a spus că zona a cunoscut o secetă similară în 1993, care a fost completată iarna, odată ce ploaia a început să cadă.

„De atunci au trecut 30 de ani. Desigur, nivelul lacului a scăzut. A nins și a plouat iarna, reumplând în consecință cantitatea de apă. Acum, a devenit un coșmar. Dacă iarna nu plouă, problema va deveni mult mai mare. Pe zi ce trece, nivelul apei scade tot mai mult.”, a adăugat acesta.

Schimbările climatice sunt de vină

Muntele Giona, care se înalță deasupra lacului, care odinioară era acoperit cu zăpadă, nu a văzut nici un fulg de nea iarna trecută – cea mai caldă din istoria Greciei. Pe marginea în retragere a lacului, copacii au căpătat o nuanță gălbuie. Foștii locuitori din Kallio au fost surprinși să revadă satul, dar întristați de starea lui.

Clima mediteraneeană aridă a Greciei a făcut-o deosebit de susceptibilă la efectele încălzirii globale, care a agravat incendiile de vară, ce au ajuns la periferia Atenei luna trecută. Oamenii de știință spun că vremea extremă legată de schimbările climatice e de vină și pentru declinul lacului.

Fântânile din zonă au secat, iar satele din jur au suferit în această vară. Premierul elen Kyriakos Mitsotakis a pledat pentru gestionare mai bună a apei. Această țară folosește 85% din apă pentru irigații și este nevoită să construiască mai multe baraje.

Mai multe