Sicriul Reginei Elisabeta a II-a a ajuns la Londra. Un milion de oameni sunt așteptați la funeralii

13 septembrie 2022 18:50   Internațional
Ultima actualizare:

A trecut aproape o săptămână de când Regina Elisabeta a II-a a murit, la 96 de ani, lăsându-şi ţara în doliu naţional. Ne aflăm încă în perioada procesiunilor funerare, în care oamenii îşi pot lua adio de la suverana lor. Capitala Scoţiei, Edinburgh, a fost plină de supuşi îndoliaţi. Mii de persoane au umplut străzile istorice pentru a vedea sicriul sosind duminică, şi apoi din nou luni, când a avut loc o slujbă la catedrala St Giles.

Luni, Regele Charles al III-lea (73 de ani) a fost cel care a condus procesiunea funerară. Îmbrăcat în uniformă militară, a salutat solemn sicriul mamei sale, în timp ce oamenii cântau imnul Marii Britanii. Seara a avut loc şi tradiţionala Priveghere a Prinţilor.

Copiii Reginei Elisabeta a II-a, Regele Charles al III-lea, prinţesa Anne (72 de ani), prinţii Edward (58 de ani) şi Andrew (62 de ani) au stat „de pază” în jurul sicriului mamei lor, la catedrala St Giles, din Scoţia.

Citește și: Povestea relației dintre Regina Elisabeta a II-a și Casa Regală a Marii Britanii

Fiecare dintre ei s-a poziţionat la câte un colţ al sicriului pentru a „sta de veghe”, aşa cum este orânduiala. Anne a fost prima femeie care a luat parte la Privegherea Prinţilor, până acum participând doar bărbaţii din familia regală. După priveghere, grupul a părăsit Catedrala St Giles cu maşina, marcând astfel sfârşitul unei zile lungi pentru Familia Regală - una care nu a fost lipsită de incidente.

Luni după-amiaza, în timp ce cortegiul funerar se deplasa spre St Giles, un tânăr l-a huiduit şi l-a înjurat pe prinţul Andrew. Bărbatul a fost filmat strigând „Andrew, eşti un bătrân bolnav!”, când ducele de York se afla pe stradă, în spatele maşinii funerare a Reginei Elisabeta a II-a.

Vezi și: Regina Elisabeta a II-a avea simțul umorului. Suverana a apărut în două spoturi publicitare 

Individul a fost pus la pământ de poliţie şi cel mai probabil dus la secţie, potrivit Daily Mail. Prinţului Andrew, un veteran al Războiului Falkland care a fost exilat din viaţa publică pe fondul consecinţelor rolului său în scandalul Jeffrey Epstein – fiind acuzat că a întreţinut relaţii intime cu o minoră, nu i s-a permis să poarte îmbrăcăminte militară pentru aceasta ocazie. În schimb, el a venit îmbrăcat într-un costum negru.

Un bărbat s-a aruncat în faţa maşinii Regelui

Un alt incident a avut loc luni, de data aceasta în estul Londrei, atunci când un fan al familiei regale s-a aruncat în faţa Rolls Royce-ului în care se afla Regele Charles al III-lea, fiind la un pas de a fi împuşcat de forţele de ordine.

Ar putea să te intereseze și: Starea Reginei Elisabeta a II-a, cu două zile înainte de deces, dezvăluită de Boris Johnson

Individul a tăiat două benzi pentru a ajunge la maşină, doar pentru că îşi dorea să fotografieze convoiul regal. Ofiţerii care călătoreau în spatele regelui au sărit din vehiculul lor pentru a-l intercepta pe bărbat, căruia i s-a ordonat să plece de lângă maşina monarhului.

Oamenii au stat chiar şi 30 de ore la coadă pentru a putea vedea sicriul Reginei Elisabeta a II-a. Mulţi dintre ei şi-au amplasat deja corturi în parcurile din apropierea Palatului Buckingham.

Network Rail a avertizat asupra aglomeraţiei „fără precedent” în trenuri şi metrouri. Autorităţile i-au sfătuit pe navetişti „să schimbe rutina de dus la lucru”, iar hotelurile raportează o creştere uriaşă a rezervărilor înainte de înmormântarea de stat, care are loc pe 19 septembrie.

Oficialii londonezi au estimat că numărul celor care vor veni în capitala Marii Britanii pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta a II-a ar putea ajunge la un milion. Sala Westminster din Londra va fi deschisă 24 de ore din 24 de miercuri după amiază până dimineaţa lunea viitoare – ziua înmormântării – pentru ca oamenii să vadă sicriul Reginei, dar vor fi nevoiţi să aştepte la cozi kilometrice.

Juan Carlos (84 de ani), fostul Rege al Spaniei renunţă temporar la exil şi va participa la funeraliile Reginei Elisabetei a II-a. El şi soţia sa şi-au comunicat intenţia de a accepta invitaţia făcută de autorităţile britanice de a participa la înmormântare. Anunţul a fost făcut de Casa Regală a Spaniei, luni. Fostul suveran spaniol şi-a părăsit ţara în august 2020, exilându-se în Abu Dhabi, după ce procurorii au pornit o anchetă pentru corupţie împotriva sa.

Marţi seară, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a fost adus cu un avion al Royal Force Air, la Londra, fiind transportat apoi la Palatul Buckingham, acolo unde a fost ţinut peste noapte. Miercuri, acesta va fi dus la Westminster Hall. Prinţesa Anne este cea care a acompaniat sicriul mamei sale în această călătorie, alături de soţul ei, amiralul Tim Laurence.

Între timp, Regele Charles al III-lea îşi asumă deja sarcina de a susţine monarhia în toată Marea Britanie. El a sosit marţi la Belfast, Irlanda de Nord, unde s-a întâlnit cu lideri politici, pentru a primi condoleanţe şi pentru a participa la o slujbă de rugăciune.

Pe același subiect: Președintele Klaus Iohannis va participa la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a 

Sicriul regal, pregătit de peste 30 de ani

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a este fabricat din stejar englezesc, dublat de plumb. El era deja pregătit de acum 30 de ani, relatează adevarul.ro. De asemenea, este făcut din acelaşi material precum cel în care se odihneşte soţul ei, prinţul Philip, care a murit în aprilie 2021. Societatea de pompe funebere din Londra, Leverton and Sons, responsabilă de funeralii, declarase în urmă cu patru ani că nu ştie când şi de cine au fost fabricate sicriile, pe care le-a moştenit în 1991 când a început să lucreze cu Palatul.

„Este făcut din stejar englezesc, ceea ce este foarte dificil de găsit şi foarte costisitor. Nu este ceva care să poată fi fabricat într-o singură zi”, a explicat atunci patronul societăţii, Andrew Leverton, pentru The Times.

Dublura de plumb permite ermetizarea sicriului pentru că el va fi depus într-o criptă şi nu îngropat. Dar aceasta îl face extrem de greu pentru cei opt bărbaţi care îl poartă. Mânerele din alamă sunt concepute special pentru sicriele regale, la fel şi capacul, care trebuie să poată suporta însemnele monarhiei - coroana imperială, sceptrul și orbul regal.

Publicul nu va putea să vadă chipul Reginei Elisabeta a II-a, al cărei sicriu este închis şi acoperit de drapel şi de însemnele regale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Mai multe