Țara care a creat primul satelit din lemn. Va fi lansat în spațiu la sfârșitul acestui an

3 iunie 2024 7:17   Internațional

De obicei, sateliții au structuri din aluminiu, cu aliaje adaptate pentru a face faţă unei variaţii mari de temperatură, având totodată rigiditatea structurală necesară. Însă, o echipă de cercetători din Japonia au finalizat construcția primului satelit din lemn! Va fi lansat în spațiu la sfârșitul acestui an.

O echipă de la Universitatea Kyoto și compania de exploatare forestieră Sumitomo Forestry au anunțat că au finalizat construcția sondei LignoSat, primul satelit din lemn din lume. Mai mult, planifică să-l lanseze în spaţiu pe o orbită joasă în septembrie, cu o rachetă Space X.

Realizat din lemn de magnolie, LignoSat este suficient de durabil pentru a rezista mediului ostil al spațiului. Asamblarea acestuia nu a necesitat niciun fel de adeziv sau șuruburi, bazându-se pe o tehnică tradițională japoneză. Sonda are forma unui cub cu latura de 10 centimetri.

Se speră că această metodă, precum și materialul durabil din care este făcută, vor ajuta la reducerea poluării spațiului și la promovarea utilizării materialelor durabile în spațiu.

„Ne propunem să construim habitate umane folosind lemn în spațiu”

Dacă va avea succes, cercetătorii susțin că acest lucru ar putea deschide calea pentru ca stațiile spațiale și chiar habitatelor pe alte planete să fie construite din lemn. Cercetătorii plănuiesc să colecteze date despre comportamentul lemnului în spațiu în medii cu gravitație redusă.

Extinderea potențialului lemnului ca resursă durabilă este semnificativă. Ne propunem să construim habitate umane folosind lemn în spațiu, cum ar fi pe Lună și Marte, în viitor”, a spus Takao Doi, profesor la Universitatea Kyoto, potrivit japantimes.co.  

Lansarea este programată pentru luna septembrie de la Centrul Spațial Kennedy din Florida, pe o rachetă SpaceX, destinația sa fiind Stația Spațială Internațională (ISS), cu un al doilea satelit realizat din lemn, numit LignoSat-2, deja în curs de dezvoltare. Un alt satelit din lemn proiectat de WISA Woodsat a fost inițial programat să fie lansat în 2021, dar proiectul a fost amânat.

LignoSat a fost prezentat în timpul unei conferințe de presă la Universitatea Kyoto din Kyoto, Japonia, pe 28 mai 2024.

Mai multe