„Mâna lui Dumnezeu”, o imagine uimitoare surprinsă în spațiu de o cameră montată pe un telescop. FOTO

Ultima actualizare:

Ceea ce pare a fi o mână fantomatică ce se întinde peste univers este cea mai recentă imagine surprinsă de camera video montată pe un telescop a unui fenomen cosmic extrem de rar, au explicat astronomii, transmite CNN.

„Mâna lui Dumnezeu”

Camera unui telescop a surprins o imagine uluitoare. Foto cu caracter ilustrativ
Camera unui telescop a surprins o imagine uluitoare. Foto cu caracter ilustrativ

I se spune „Mâna lui Dumnezeu” și este o structură cosmică situată la 1300 ani-lumină față de Pământ, în constelația Pupa.

O cameră specială pentru energie întunecată a surprins imaginea uluitoare a „globului cometar” așa numita „Mâna lui Dumnezeu”.

Globulele cometare sunt nori cosmici izolați, plini cu gaz dens și praf, care sunt înconjurați de materie fierbinte. Globulele cometare sunt unice pentru că au cozi extinse, ca cele văzute la comete, singurul aspect care le face asemănătoare cu cometele, explică CNN.

Structura cosmică denumită „Mâna lui Dumnezeu”. Foto: noirlab.edu
Structura cosmică denumită „Mâna lui Dumnezeu”. Foto: noirlab.edu

Astronomii încă nu au aflat cum au ajuns globulele cometare în astfel de structuri distinctive. În toate timpurile, oamenilor de știință le-a fost greu să detecteze acești nori.

Noua imagine a norului răsucit surprins în Galaxia Calea Lactee, are caracteristicii roșii strălucitoare și are forma unei mâini de aici și denumirea de „Mâna lui Dumnezeu”.

Pare să ajungă la o galaxie spirală cunoscută sub numele de ESO 257-19 (PGC 21338). Dar galaxia se află la mai mult de 100 de milioane de ani lumină distanță de globul cometar.

„Mâna” măsoară 1,5 ani lumină și are o coadă lungă care se întinde timp de 8 ani lumină. Un an-lumină este distanța pe care o parcurge lumina într-un an, adică 5,88 trilioane de mile (9,46 trilioane de kilometri).

Detalii ale structurii cosmice denumite „Mâna lui Dumnezeu”. Foto: noirlab.edu
Detalii ale structurii cosmice denumite „Mâna lui Dumnezeu”. Foto: noirlab.edu

O descoperire surprinzătoare, total întâmplătoare

Astronomii au descoperit pentru prima dată globulele cometare din întâmplare în 1976, în timp ce priveau imaginile capturate de Telescopul britanic Schmidt din Australia. Aceste fenomene cosmice sunt greu de observat, deoarece sunt incredibil de slabe, iar cozile globulelor sunt de obicei blocate de praful stelar.

Dar Camera Energetică Întunecată are un filtru special care poate detecta strălucirea roșie incredibil de slabă emisă de hidrogenul ionizat, care este prezent în marginea exterioară și în capul CG 4 așa numita „Mâna a lui Dumnezeu”.

Hidrogenul produce o astfel de strălucire roșie revelatoare numai după ce este lovit de radiația din apropiere emisă de stele masive, fierbinți.

În timp ce radiația stelară permite ca globulul cometar să fie vizibil, ea distruge și capul globului în timp. Cu toate acestea, există suficient gaz și praf în interiorul globului pentru a ajuta la nașterea mai multor stele de dimensiunea soarelui nostru.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Radicalul Ebrahim Raisi
image
image
image
image
image
image
caragiale eminescu micle jpg
mancare de tip fast food jpg
atena pixabay jpg
musulmani la kaaba reuters
Groapa cimitir FOTO Shutterstock jpg
italia romanca1 jpg
index jpeg
stefan luchian jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net