Televiziunea Fox News plăteşte 787,5 milioane de dolari, ca să scape de „procesul secolului”
„Procesul de calomnie al secolului”, așa cum a fost numit de New York Times, a fost evitat! Televiziunea Fox News, acuzată în timpul alegerilor prezidențiale americane din 2020 de defăimare, de către producătorul de aparate electronice de vot Dominion, va plăti 787,5 milioane de dolari pentru a pune punct anchetelor.
„Minciuna are consecinţe", a dat asigurări la rândul său avocatul companiei Dominion, Justin Nelson, anunţând suma pe care Fox News a acceptat să o plătească: 787,5 milioane de dolari. Compania pe care o apără a pretins iniţial 1,6 miliarde de dolari, relatează Adevărul.ro.
„Suntem încântaţi că am ajuns la o rezolvare a diferendului nostru cu Dominion Voting Systems”, a declarat, într-un comunicat, Fox News, televiziunea favorită a conservatorilor americani. Vestea cu privire la acest acrod al părţilor s-a aflat la scurt timp după ce judecătorul care trebuia să se ocupe de proces a făcut anunţul, în faţa unei instanțe a statului Delawaree.
De asemenea, în timp ce judecătorul declarase că este „limpede ca apa de munte că nici o afirmaţie despre Dominion în cursul alegerilor din 2020 nu a fost adevărată”, într-o ordonanţă din 31 martie, canalul de televiziune a mai spus că „ia notă de o hotărâre a curţii considerând false anumite afirmaţii legate de Dominion”. Aşadar, se pare că reprezentanţi ai Fox News au sperat până în ultimul moment că vor ieși învingători...
Înțelegerea, cea mai mare tranzacție de defăimare din istoria SUA
Această înțelegere în care postul de televiziune Fox News trebuie să plătească 787,5 milioane de dolari către Dominion Voting Systems este cea mai mare tranzacție de defăimare cunoscută public de istoria SUA.
Motivul pentru care Fox News ar fi cedat în cele din urmă la negocieri pare a fi evitarea unui proces lung şi jenant, ce l-ar fi chemat cu siguranță în instanţă şi pe proprietar, Rupert Murdoch (92 de ani).
De la izbucnirea acestui scandal, au ieşit la iveală mai multe dezvăluiri jenante la adresa Fox News. Au fost publicate un schimb de e-mailuri şi un schimb de mesaje, din noiembrie 2020, care demosntrează că mai multe vedete ale canalului, printre care și proprietarul Rupert Murdoch, nu credeau de fapt în scenariul alegerilor fraudate, deși pe post se difuzau în continuare astel de acuzații.
În SUA, acest proces era poate cel mai așteptat eveniment mediatic din ultimii ani, fiind văzut, de către analiștii din domeniu, ca un test pentru limitele libertăţii de exprimare, garantate de Primul Amendament al Constituţiei, dar și ca un mijloc de a lupta împotriva dezinformării.
Aparatele de vot Dominion au funcţionat în 28 de state în cursul prezidenţialelor câştigate de Joe Biden în 2020, așadar au fost, totodată, „inamicul numărul unu" al colaboratorilor apropiaţi ai lui Donald Trump.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!