Unicul animal din lume care întinerește în timp, în loc să îmbătrânească. Până și cercetătorii au rămas muți de uimire

17 septembrie 2024 8:25   Internațional

Cercetătorii au făcut o descoperire incredibilă în urmă cu ceva vreme. Au descoperit creatura care întinerește în timp în loc să îmbătrânească și care este importantă pentru medicină. Este vorba despre Mnemiopsis leidyi, cunoscută și sub denumirea de „nucă de mare”.

Potrivit unui studiu recent, publicat în baza de date BioRxiv, Mnemiopsis leidyi, cunoscută și sub denumirea de „nucă de mare”, are capacitatea de a-și inversa propriul proces de îmbătrânire. Mai exact, atunci când această vietate este vulnerabilă, nu are hrană îndeajuns ori este rănită, poate regresa la stadiul de larvă.

Creatura care poate inversa procesul de îmbătrânire

Acest lucru se datorează faptului că, atunci când se află în forma sa adultă, nu are aceste tentacule esențiale utilizate pentru procurarea mâncării. În plus, atunci când are hrana de care are nevoie, „nuca de mare” ajunge în cele din urmă din nou la dimensiunea adultă și poate chiar să își recapete capacitatea de reproducere.

Această vietate reprezintă a treia specie animală cunoscută și prima din încrengătura Ctenophora (meduze pieptene) care are această capacitate de întinerire, conform LiveScience. Celelalte două specii sunt „meduza nemuritoare” (Turritopsis dohrnii) și „tenia câinelui” (Echinococcus granulosus). Creatura a fost descoperită în urmă cu ceva vreme și e importantă pentru medicină.

Vietatea este orginară din vestul Oceanului Atlantic, însă poate fi întâlnită și în alte părți ale lumii, precum Europa și Asia, devenind o specie invazivă. Poare supraviețui în apa de balast a navelor săptămâni întregi, aceata fiind modul în care ar reuși să traverseze Atlanticul.

Deși „nuca de mare” nu pare să aibă un aspect incriminator la prima vedere, poate face daune uriașe în ecosistemele marine.

Se consideră că „nucile de mare” au contribuit la prăbușirea unor industriii de pescuit, deoarece se luptă cu alte creaturi pentru hrană și nu există sufiecientă  pentru ca toate să supraviețuiască. Ele se pot regenera complet chiar și dintr-o simplă bucată de carne. Jeleurile pieptene sunt una dintre cele mai vechi linii de animale existente și, posibil, grupul soră al tuturor animalelor.

Mai multe