1500 de euro din partea statului pentru această categorie de români. Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia banilor

2 aprilie 2024 10:52   Național

Vești bune pentru o categorie anume de români! Autoritățile din țara noastră au aprobat un program prin care aceștia vor putea beneficia de un ajutor financiar de 1.500 de euro.

Potrivit informațiilor de la Antena 3 CNN, o categorie anume de români urmează să beneficieze un ajutor în valoare de 1.500 de euro. Autoritățile a aprobat o Ordonanță de urgență care stabilește o schemă de ajutor pentru cultivatorii de roșii și usturoi, în spațiile protejate.

Guvernul a luat această decizie pentru a putea compensa pierderile suferite de aceștia din cauza culturilor plantate în perioada decembrie 2023, cât și cele din trimestrul I al anului 2024. Aceste pierderi au survenit în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

O notă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale menționează faptul că toate dosarele ce vor fi depuse până la data de 10 mai 2024 vor fi eligibile fără a fi înscrise în platforma numită Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM).

Românii care vor primi 1.500 de euro de la autorități

Cei care vor putea beneficia de acest ajutor din partea statului pot fi atât persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale (ori de familie), persoane juridice, societățile agricole, organizațiile de testare a soiurilor, cele de cercetare, cât și universitățile. Cei cu dosare eligibile urmează să primească 1.500 de euro, din partea Guvernnului.

Mai precis, aceștia vor primi 1.500 de euro pentru culturi de 1.000 de metri pătrați pe beneficiar, pentru tomatele cultivate în spații protejate. În același timp, se oferă suma de 1.500 de euro la cultura de usturoi.

Pentru a putea primi acești bani din partea autorităților, românii trebuie să solicite ajutorul, să aibă o suprafață minimă cultivată de 1.000 mp de tomate, în spații protejate, să apară în evidențele evidenţele Registrului agricol primăriilor în raza cărora se află cultura, să nu fie în lichidare (ori faliment), iar în cazul persoanelor juridice, nu trebuie să existe o decizie a instanței de constatare a falimentului.

Depunerea cererilor se poate face până pe data de 12 aprilie 2024, iar plățile ar trebui să fie efectuate până pe 30 iunie.

Mai multe