2024 începe cu noi scumpiri. Românii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare

11 septembrie 2023 8:50   Național

Veste proastă pentru români! Anul 2024 vine cu noi scumpiri la combustibili, alcool şi tutun. Astfel, de la 1 ianuarie, cu scopul de a acoperi gaura din buget, mai multe accize ar urma să crească.

În ultimele săptămâni, în coaliția de guvernare au existat tot felul de dezbateri privind situația economică a țării, majorarea prețurilor, a taxelor și a impozitelor și altele. 

De la 1 ianuarie 2024, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar, și asta deoarece urmează noi scumpiri la combustibili, alcool şi tutun. Potrivit unui document obţinut de Antena 3 CNN, mai multe accize ar urma să crească la începutul anului viitor, cu scopul de a acoperi gaura din buget.

Astfel, românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru combustibil, tutun, alcool, dar şi băuturi ce conţin mult zahăr.

Românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar

Pentru benzină, motorină şi GPL, acciza urmează să se actualizeze cu rata inflaţiei, care are o medie de 14%. Așadar, în aceste condiţii, prețul carburanţilor ar putea creşte cu până la 30 de bani pe litru, însă, totodată, va depinde şi de marja de profit și de prețul materiei prime.

Prețul mediu al unui litru de combustibil a crescut cu 5% față de luna trecută, când 50 de litri de compustibil erau cu 18 lei mai ieftini. Experții avertizează că toate aceste scumpiri vor afecta direct prețurile bunurilor și serviciilor, inclusiv ale alimentelor.

Acest lucru este îngrijorător în condițiile în care cea mai mare parte a transportului comercial din România se face pe cale rutieră. Documentul obţinut de Antena 3 CNN prevede şi introducerea unei noi accize pe băuturile îndulcite cu un conţinut de zahăr. În plus, accizele la tutun și alcool vor fi majorate cu 10%.

Aceste reforme fiscale au loc pe fondul unei economii fragile și al unui nivel de trai în scădere pentru mulți români. Dificultățile economice serioase au persistat în ultimii ani, iar epidemia COVID-19 și războiul din Ucraina au adus noi complicații, cum ar fi creșterea inflației și o putere de cumpărare redusă a populației. În aceste condiții, măsurile fiscale adoptate de Guvern vor avea un impact puternic asupra vieții economice și sociale din României.

Mai multe