A murit marea iubire a lui Nichita Stănescu. Femeia pe care a iubit-o ca pe ochii din cap s-a stins din viață la 82 de ani

15 octombrie 2024 13:40   Național

Marea iubire a lui Nichita Stănescu, scriitoarea Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate din România, a încetat din viață marți, 15 octombrie, la Stockholm, la vârsta de 82 de ani. Poetă, prozatoare, traducătoare şi graficiană, Gabriela era stabilită în Suedia din anul 1975.

Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în neființă a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975. Scriitoarea a decedat, pe data de 15 octombrie 2024, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm”, a transmis Institutul Cultural Român, pe Facebook.  

Gabriela Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, s-a stabilit în Suedia, la vârsta de 33 de ani şi s-a impus rapid în elita literară a acestei ţări. A publicat numeroase volume de poezie și proză în limba suedeză și a reprezentat timp de decenii literatura română la cel mai înalt nivel. Ea a promovat traducerea și publicarea în limba suedeză a unor autori români importanți.

„O neobosită promotoare a literaturii române” 

În plus, a realizat traduceri din autori clasici suedezi, precum Emanuel Swedenborg, Sfânta Birgitta de Vadstena, August Strindberg, dar şi din scriitori contemporani: Katarina Frostenson, Göran Sonnevi, Birgitta Trotzig, Agneta Pleijel, Eva Ström, Stig Dagerman, Gunnar Ekelöf şi Kjdll Espmark.

Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum şi o adevarătă ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou şi să restabilească legătura cu ţara natală. Îi suntem profund recunoscători pentru moştenirea sa literară şi pentru totefortul pe care l-a făcut, pentru a crea legături culturale trainice între România şi Suedia”, a precizat Bogdan Popescu, directorul Rumänska kulturinstitutet.  

Gabriela Melinescu s-a născut la 16 august 1942, la Bucureşti. După absolvirea Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, a fost redactor la revistele „Femeia” şi „Luceafărul”. 

Citește mai multe pe Adevărul.ro

Mai multe