Au fost prelungite avertizările de caniculă pentru luni. Capitala și alte opt județe, afectate

23 iunie 2024 13:55   Național

Judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și Bucureștiul se află în continuare sub avertizare cod roșu de caniculă. În sudul ţării s-au înregistrat chiar și 40 de grade Celsius la umbră. Totodată, sâmbătă noapte, în vestul şi în nordul țării au fost furtuni extrem de violente.  Mai multe bucăți din construcții au fost smulse de rafalele puternice.

Ce zone se vor afla și luni sub Cod portocaliu de caniculă 

Valul de căldură şi disconfortul termic accentuat se vor menţine pe parcursul zilei de luni în partea de sud şi sud vest a ţării, unde temperaturile maxime, deşi uşor mai scăzute faţă de cele înregistrate în zilele anterioare, vor fi în continuare deosebit de ridicate.

Potrivit unei avertizări emise duminică de Administraţia Naţională de Meteorologie, Capitala şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi şi Ilfov se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă. Aici, valul de căldură va persista, iar temperaturile maxime vor fi de 35 - 37 de grade. Disconfortul termic se va menţine accentuat, incdicele temperatură - umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi va fi caniculă. Temperaturile minime nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală). 

Alte județe vizate de Codul galben de caniculă 

De asemenea, valul de căldură va persista şi în Banat, în nord-vestul şi nordul Olteniei, în nordul Munteniei, precum şi în zona continentală a Dobrogei, unde va fi Cod galben de caniculă. În aceste zone, disconfortul termic se va menţine ridicat, indicele temperatură - umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi şi, izolat, va fi caniculă. Temperaturile maxime, în continuare cu mult mai mari decât cele normale perioadei, vor fi cuprinse în general între 33 şi 35 de grade. Judeţele avertizate cu Cod galben sunt: Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Tulcea (jumătatea de vest) şi Constanţa (jumătatea de vest). 

Trafic feroviar întrerupt 

Traficul feroviar este oprit temporar duminică, între Topliţa şi Lunca Bradului, pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe calea ferată, două trenuri de călători fiind oprite în staţii.   Personalul feroviar din staţiile Topliţa şi Deda intervine pentru eliberarea liniei de cale ferată, iar lucrările pentru înlocuirea firului de contact rupt şi a altor componente avariate se vor derula după reînscrierea în circulaţie a celor 2 trenuri oprite temporar în Lunca Bradului şi Răstoliţa - IR 10731 şi IRN 407 - care vor fi dublate cu locomotivă Diesel pe zona fără tensiune în linia de contact.

Cod roșu pentru furtună în județul Satu-Mare 

Pompierii au avut mai multe intervenţii în noaptea de sâmbătă spre duminică, în judeţul Satu Mare, fiind transmis mesaj RO-ALERT de cod roşu pentru furtună, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

„În contextul fenomenelor meteorologice avertizate, pompierii militari sătmăreni au intervenit, în intervalul orar 01,30 - 02,40 pentru: degajare copaci căzuţi pe strada Prahova şi strada Vasile Lucaciu, municipiului Satu Mare; degajarea unui copac căzut pe carosabil localitatea Turulung Vii; degajare cablu electric căzut pe carosabil, strada Lazăr Gavril, municipiul Satu Mare; evacuare apă pasaj Bulevardul Octavian Goga, municipiul Satu Mare", precizează sursa citată. De asemenea, Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit pentru înlăturarea efectelor furtunii din localităţile Valea Vinului, Certeze, Oraşu Nou.

Cod roșu de vijelie puternică și în județul Arad 

Vestul judeţului Arad a fost sub avertizare de cod roşu de vijelie puternică, cu rafale de până la 90 de kilometri pe oră, în timp ce restul judeţului a fost sub cod portocaliu, iar autorităţile au transmis alerte către populaţie înainte de miezul nopţii.

Potrivit ISU, s-a intervenit pentru degajarea copacilor rupţi de vânt, unii căzuţi pe maşini, dar şi la situaţii în care clădiri au fost avariate, cu elemente din acoperiş sau ornamente şi tencuială care s-au desprins de pe faţade. În municipiul Arad au fost înregistrate cele mai multe intervenţii ale echipajelor de pompieri.

Vântul care a suflat și cu 90 de kilometri pe oră a afectat și alte localități din județul Arad. Mai multe bucăți din construcții au fost smulse de rafalele puternice. Codul portocaliu de furtuni a fost în vigoare până în această dimineață la ora 6.  România este împărțită între temperaturi record și furtuni însoțite de grindină.

Alertă de vreme rea 

ANM a emis astăzi alerte de vreme rea în 12 județe din nord vest, în timp ce sudul țării se topește. Elena Mateescu: „S-a impus emiterea celei mai timpurii avertizări meteorologice de cod roșu pentru val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. Când vorbim de mai multă căldură în sistemul climatic vorbim și de mai multă umezeală care aduce și fenomene de instabilitate atmosferică. Perioadele de instabilitate vor fi caracterizate prin intensificări puternice, vijelii, vitezele la rafală vor depăși 70-90 km/oră, vor fi condiții de producere a grindinei de medie și mare dimensiune."

Mai multe