Care sunt drepturile angajaților pe timp de caniculă. Puțini români știu acest lucru

În perioada de caniculă, angajatorii au obligaţia de a reduce volumul de lucru. Mai sunt nevoiți să asigure ventilaţia la locul de muncă. În cazul în care aceste condiţii nu pot fi îndeplinite, atunci angajatorul trebuie să reducă perioada de muncă sau să împartă programul de lucru în două părţi, până în ora 11 şi după ora 17.

Obligațiile firmelor pe timp de caniculă Foto: Shutterstock
Obligațiile firmelor pe timp de caniculă Foto: Shutterstock

Măsuri pe timp de caniculă 

Angajatorii trebuie să respecte unele reguli pe timp de caniculă. Aceste măsuri se referă la: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus în locuri umbrite, iar pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor, trebuie să li se asigure apa minerală (câte 2-4 litri/ persoană/ schimb), duşuri şi echipament individual de protecţie.

Ce sunt obligați să facă angajatorii care nu pot să respecte aceste măsuri 

Angajatorii care se află în imposibilitatea de a asigura condiţiile prevăzute mai sus, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor, vor lua măsuri de reducere a duratei zilei de lucru, eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru (până la ora 11 şi după ora 17), întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă.

Obligațiile firmelor pe timp de caniculă 

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să ia următoarele măsuri: să asigure examenul medical la angajare şi control medical periodic; să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi crescute; să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, în măsura în care e posibil, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni medicale, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Ce amenzi riscă angajatorii

În instituţiile şi unităţile finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv conducătorii instituţiilor. Pentru a evita pericolele iminente, recomandăm tuturor angajatorilor să-şi organizeze activitatea respectând drepturile propriilor angajaţi, fără a pierde din vedere faptul că sunt pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional de inspectorii de muncă cu amenzi cuprinse între 1500 lei şi 2500 lei atunci când nu respectă O.U.G. nr. 99/ 2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, Scrie Inspectoratul Teritorial de Muncă din Caraș Severin într-un comunicat citat de Agerpres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin nita romania euro 2024 facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
cenusa jpg
plante care elimina energia negativa din casa jpg
netflix pixabay png
Iancu de Hunedoara png
tren deraiat 08, foto ISU Teleorman
titanic adobestock jpg
FotoJet (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net