Autoritățile au emis un ghid, în caz de accident nuclear. Iată cum vă puteți feri!

6 octombrie 2022 15:18   Național
Ultima actualizare:

Comisia națională pentru controlul activităților nucleare (CNACN) a pus la dispoziția românilor un ghid de supraviețuire în cazul în care ar fi supuși unui accident nuclear. 

Expunerea la radiații poate afecta într-o manieră foarte gravă sănătatea oamenilor, de aceea autoritățile române au emis un ghid despre cum vă puteți proteja pe dumneavoastră și pe cei dragi în cazul unui accident nuclear, notează Antena 3. 

Citește și: Asta ne mai lipsea! Vladimir Putin visează teste nucleare în Marea Neagră

E necesar să țineți minte că, în cazul emanațiilor radioactive, trebuie să va adăpostiți înainte ca particulele să ajungă pe sol, sau în atmosferă, ceea ce înseamnă că persoanele trebuie să se relocheze la cel puțin 50 de km de locul unde a avut loc accidentul nuclear. 

Află și: De aici ar putea porni războiul nuclear!

Intrați în adăpost

Evitați expunerea la radiații prin a vă adăposti într-o clădire din beton sau cărămida. Este important să închideți ușile și ferestrele și să opriți ventilația sau instalația de aer condiționat. Dacă locuiți la bloc sau la casă, mergeți în subsolul clădirii și stați departe de pereții exteriori sau de acoperiș. Nu folosiți șervețelele dezinfectante. 

Nu rata nici: Ce faci în caz de accident nuclear? Polonezii distribuie pastile de iod, după atacurile de la Zaporojie

Nu părăsiți adăpostul 

În cazul unui accident nuclear, este recomandat să rămâneți în adăpost 24 de ore. Doar dacă autoritățile anunță că situația este sub control și este sigur să vă reluați activitățile, puteți părăsi adăpostul. 

Fiecare persoană, fie chiar și membru al unei familii, trebuie să rămână în locul unde s-a adăpostit și să nu se expună, în încercarea de a fi alături de ceilalți. 

Protejați animalele și adăpostiți-le în interior. 

Rămâneți informat cu privire la evoluția situației prin intermediul radiou-urilor și a altor mijloace de informare în masă. Nu utilizați rețeaua telefonică, decât în cazuri urgente, pentru a nu supraîncărca rețeaua. 

Pentru a vă proteja de iodul radioactiv, cel mai bine este să îndepărtați hainele și vă spălați cu apă și săpun. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe