Ce faci în caz de accident nuclear? Polonezii distribuie pastile de iod, după atacurile de la Zaporojie

Situaţia de la centrala nucleară din Zaporojie, din Ucraina și cea mai mare din Europa, „continuă să se deterioreze", a avertizat miercuri, 21 septembrie, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

După relatările din mass-media despre bătăliile din apropierea centralei nucleare Zaporojie am decis să luăm în avans acțiuni de protecție prin distribuirea de iod”, a anunțat joi, 22 septembrie, ministrul adjunct de Interne din Polonia, Blazej Pobozy, citat de Hotnews.ro

Polonezii au distribuit pastile cu iod pompierilor

Pentru moment, preventiv, pastilele cu iod vor fi distribuite departamentelor regionale de pompieri, urmând ca aceste unități să le distribuie populației civile, în cazul creșterii nivelului de radiații.

Bineînțeles, fiecare veste legată de un potențial accident nuclear dă fiori oricărui european care a trăit coșmarul accidentului de la Cernobil, din aprilie 1986. În România, nivelul radiațiilor periculoase este monitorizat de instituția guvernamentală numită Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare - CNCAN.

Citește și: Rusia acuză Ucraina că-i otrăvește soldații

În cazul creșterii nivelului radiațiilor, CNCAN ar trebui să transmită informația și către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - IGSU, pentru ca populația să fie înștiințată, înainte de toate prin sistemul de avertizare Ro-Alert.

Evident, instituțiile de forță au și alte canale de comunicare, la nivel național, existând și mai multe planuri de intervenții, în funcție de nivelul amenințării. Preventiv, CNCAN a realizat o broșură cu informații cât de cât utile, în cazul unui accident nuclear.

Vezi și: Ipoteza SUA: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare NATO, inclusiv România!

Spune cât de cât utile, pentru că, în funcție de nivelul radiațiilor, o expunere cât mai redusă ar putea doar să amelioreze o parte dintre problemele provocate de expunerea la un mediu atât de periculos. Totuși, utilitatea broșurii nu poate fi contestată.

Materialul informativ este disponibil pe site-ul instituției - click AICI.

De asemenea, pe site-ul CNCAN, se poate observa faptul că instituția acordă atenție situației de la Zaporojie, existând rapoarte ale măsurătorilor, în funcție de informațiile din zonă. Totuși, ultimul buletin informativ a fost încărcat la începutul lunii septembrie, perimetrul complexului nuclear Zaporojie fiind ținta unor noi atacuri.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Cristela și Călin Georgescu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
image png
mici jpg
comuna jpg
replica titanic jack moore profimedia (2) jpg
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net