Biografia lui Nicolae Ceaușescu, publicată prima dată de CNSAS. Ce ocupații surprinzătoare aveau rudele dictatorului înainte de 1944

3 aprilie 2024 18:58   Național
Ultima actualizare:

Miercuri, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a făcut publică Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu. Acest document oferă o biografie detaliată a fostului dictator, așa cum era înregistrată în arhivele Partidului Comunist Român.

Această carte, care poartă numărul 0000001, reprezintă primul astfel de document emis pentru un membru al PCR și datează din 1980.

Conform informațiilor postate de CNSAS pe pagina lor de Facebook, documentul intitulat "Cartea de evidență personală a membrului P.C.R. Nr. 0000001" conține detalii despre viața lui Nicolae Ceaușescu, inclusiv informații despre educația sa, cariera profesională, afiliațiile organizaționale și recunoașterile primite.

Printre acestea, se remarcă multiplele titluri academice, onoruri și decorații pe care le-a obținut, precum și rolurile sale în cadrul PCR și al statului.

Documentul dezvăluie că Nicolae Ceaușescu și-a început viața profesională ca ucenic într-un atelier de cizmărie în 1929 și și-a construit cariera până la poziții de vârf în cadrul PCR și al statului român.

Ceașescu a fost „doctor în economie, doctor în științe politice, Doctor Honoris Causa al Universităților din București, Ecuador, San Marcos, Liban, Buenos Aires, Sur - Bahia Blanca, Nisa, Filipine, Yucatán, Teheran, a fost deținător al titlului de onoare suprem Erou al Republicii Socialiste România și al altor ordine și decorații, General locotenent, membru în Comitetul Central al Partidului Comunist din România, deputat în Marea Adunare Națională, Președinte al Republicii Socialiste România, Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România, Președinte al Frontului Democrației și Unității Socialiste”.

Cu ce se ocupau rudele lui Nicolae Ceaușescu

Cartea de evidență conține, de asemenea, informații despre familia sa, inclusiv părinții săi, soția și frații și surorile sale, precum și schimbările în statutul lor ocupational de-a lungul timpului.

Este notabil faptul că, înainte de 23 august 1944, membrii familiei Ceaușescu au avut ocupații precum țărani, cizmari sau ospătari. Cu toate acestea, în 1980, când a fost întocmit documentul, mulți dintre ei ocupau poziții înalte în diverse domenii, cum ar fi diplomația, jurnalismul sau administrația publică.

Cartea de evidență personală a lui Nicolae Ceaușescu rămâne un document semnificativ în înțelegerea istoriei României contemporane și a regimului său comunist.

Mai multe