Caz halucinant în Buzău! A plătit 8.000 de lei pentru curentul electric pe care nu l-a consumat

8 decembrie 2022 21:26   Național

Bătaie de joc! Nu mai puţin de 8.000 de lei a fost nevoit să achite un gospodar din comuna buzoiană Poşta Câlnău pentru energia consumată timp de două luni. Iniţial, omul a crezut că suma uriaşă datorată furnizorului de energie electrică i se trage de la pompa de irigat. El a aflat apoi că-i fusese umflată factura, scrie adevarul.ro.

Dănuţ Panait, din comuna Poşta Câlnău (Buzău), încă se uită nedumerit la facturile primite de la furnizorul de curent, pentru a descifra cum i s-a calculat o plată de peste 8.000 de lei în numai două luni. În luna septembrie, gospodarul a irigat intensiv grădina, iar factura a fost de peste 4.500 de lei. El a plătit imediat, convins că uriaşul consum de energie electrică se trage de la pompa de apă pentru irigaţii. La scurt timp, i-a sosit acasă o altă factură, cu peste 3.300 de lei de achitat. Omul s-a conformat din nou, ajungând să plătească 8.000 de lei în numai două luni. „Am făcut sacrificii ca să achit ambele facturi”, dezvăluie săteanul.

În sfârşit, când i-a sosit cea mai nouă factură, Panait a aflat că, de fapt, îi fusese umflată datoria pentru curent cu peste 4.000 de lei. Furia omului e cu atât mai mare, cu cât s-a împrumutat ca să nu rămână dator la furnizorul de curent. Buzoianul mărturiseşte că, de teama de a nu fi debranşat de la reţea, le-a cerut bani cu împrumut unor cunoştinţe şi a mers să achite. Între timp, a recurs la economii drastice în casă. A încercat să contacteze furnizorul de curent, pentru a obţine lămuriri, dar şi ca să ceară schimbarea contorului care asigură citirea indexului de la distanţă. Demersul n-a avut însă rezultate. 

Când să se resemneze, abonatul Dănuţ Panait a primit factura care avea să-i confirme că i s-au încasat mai bine de 4.000 de lei în plus. „Am crezut că nu văd bine: mi-a venit cu minus 4.247 lei. E clar, am dat nişte bani în avans pentru un index inventat de ei. Practic, eu am băgat banii la ei, nefiind o bancă unde să-mi crească dobânda”, se plânge el.

Conform calculelor, buzoianul n-ar mai trebui să plătească energia cel puţin un an de-acum înainte, însă e nemulţumit fiindcă, în prag de iarnă, a fost nevoit să se împrumute ca să achite o datorie inventată de furnizorul de curent.

S-a trezit cu rate fără să fi luat vreun credit

Un timişorean s-a trezit cu somaţie de neplată a ratelor de la banca de la care ar fi luat un credit. Ştiind că „nu este client, nu a luat nici un împrumut şi nu a deschis nici un cont la această unitate bancară, iar datele de contact cu care figurează în sistemul bancar nu îi aparţin”, bărbatul pe numele căruia a fost luat creditul s-a dus la bancă să ceară lămuriri, scrie adevarul.ro.

Ce se întâmplase? Ofiţerul de credit era chiar vărul său, dependent de jocuri de noroc, care a luat un împrumut de nevoi personale în valoare de 85.000 de lei pe numele său. Cât timp a plătit ratele, nimeni nu a ştiut nimic, dar înşelăciunea a ieşit la iveală când n-a mai plătit. Astfel, fostul angajat al băncii din Timişoara a fost condamnat în primă instanţă la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pentru că a luat un credit în numele verişorului său.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe