Cine a fost Georgeta Perlea, femeia care dădea ora exactă în România. Lucra 6-8 ore pe zi pentru a rosti fiecare oră în parte

30 august 2024 18:34   Național
Ultima actualizare:

Tehnologia de astăzi este atât de avansată încât rămânem complet șocați atunci când aflăm cum se făceau unele lucruri aparent simple. De exemplu, alfarea orei exact era un proces mult mai dificil decât am crede, iar Georgeta Perlea, femeia care a dat ani de zile ora exactă, a vorbit despre cât de mult lucra în fiecare zi.

Astăzi, pentru a afla cât este ceasul, tot ce trebuie să facem este să ne verificăm telefonul. Însă, cu ani în urmă, lucrurile nu erau deloc la fel de simple! Dimpotrivă, cei care doreau să verifice ora exactă trebuiau să apeleze numărul 958, iar odată ce apelul lor era preluat, urmau să audă o voce de femeie care le spunea „la semnalul următor va fi ora...”.

Poate astăzi ni se pare incredibil să aflăm cât de dificilă era de aflat ora exactă, însă cu ani în urmă, aceasta erra dată de vocea care răspundea românilor care sunau la 958. Iar acea voce aparținea Goergetei Perlea, crainicul TVR care a petrecut nenumărate ore în studioul de înregistrări.

Georgeta Perlea dădea României ora exactă

Pentru ca acest sistem să devină operațional, Georgeta Perlea a fost nevoită să petreacă două săptămâni în studioul de înregistrări. De-a lungul a numai 24 de ore, robotul spunea românilor ora exactă de 8641 de ori. Iar pentru fiecare oră, Georgeta Perlea a petrecut în studio undeva între 6 și 8 ore, pe zi.

Iar această muncă enormă a fost făcută din pasiune, povestea chiar Georgeta Perlea!

A petrecut ore întregi în studioul de înregistrări

„Îmi amintesc cu multă plăcere, pentru că am făcut un lucru cu pasiune timp de două săptămâni, și dumneavoastră știți ce înseamnă pasiune. Două săptămâni, între 6 şi 8 ore pe zi de înregistrare. Este un lucru destul de migălos pentru că la un moment dat simţeam că mă dor maxilarele de cât spuneam ora exactă. Se spune de foarte multe ori: de 8641 de ori în 24 de ore”, povestea Georgeta Perlea.

În cele din urmă, vocea ei a fost înlocuită de un robot, iar din 2012, serviciul orei exact a fost preluat de către Orange, transformându-se în 5958.

Mai multe