COVID-19 ne amenință iar vacanțele? Iată unde circulăm liber vara asta

18 iulie 2022 13:26   Național

Noua varinată de coronavirus se răspândește rapid! Centaurus  se transmite extrem de repede şi are capacitatea de a „păcăli” orice tip de vaccin, apreciază specialiştii. În aceste condiții, unele țări reintroduc masca și restricțiile de călătorie, în timp ce Malta retrage toate regulile.   

Numărul cazurilor de infectare cu Centaurus a crescut în multe părți ale lumii. Și în România, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 3.288 cazuri noi, cu 1.123 mai multe decât în ziua precedentă. În aceste condiții, este important de știut condițiile de călătorie în afara țării, mai ales că este și perioada vacanțelor. 

Mai multe țări au reintrodus masca, iar Franța s-a întors la obligativitatea prezentării certificatului de vaccinare. La polul opus se află Malta, țară greu încercată în ultimii doi ani de restricții, fiind printre cele mai stricte din Uniunea Europeană. Acest stat a anunțat că, din 25 iulie, va renunța la toate restricțiile de călătorie și va reintra, astfel, în topul destinațiilor de vacanță preferate de români. Malta renunță la obligativitatea testului negativ COVID-19 la intrarea în țară, pentru persoanele nevaccinate, a anunțat Mark Neville Farrugia, reprezentantul malta.ro. 

Malta cheamă turiștii. A renunțat la orice restricție  

Dacă în ultimii doi ani, Malta a mers până la interzicerea completă a accesului în țară în lipsa dovezii vaccinării complete, în ultimele luni, autoritățile sanitare au renunțat rând pe rând la condiționări. „Toate aceste restricții au scăzut foarte mult interesul turiștilor pentru această destinație superbă din Marea Mediterană, având efecte negative atât asupra touroperatorilor și agențiilor, cât și companiilor de zbor sau economiei malteze. Vestea că peste 10 zile poate intra în țară oricine, indiferent dacă are sau nu vaccin, certificat de trecere prin boală sau test a fost îndelung așteptată și se estimează că va readuce Malta în Top 3 destinații preferate ale românilor pentru finalul verii și primele două luni de toamnă, mai ales că vremea în Insula de miere este potrivită pentru baie și plajă până la finalul lui octombrie”, este de părere Mark Neville Farrugia.  

Franța cere certificat de vaccinare

Franța a devenit cea mai restrictivă țară din Europa. Sunt permise călătoriile internaționale, dar va trebui să îndeplinești câteva condiții pentru a putea intra în această țară. Este necesar să prezinți un certificat valabil pentru vaccinarea completă împotriva COVID-19, în care doza finală trebuie să fi fost administrată cu cel puțin 7 zile înainte de plecare și nu mai mult de 9 luni.

În cazul în care nu ești vaccinat, trebuie să prezinți dovada unui test PCR negativ, efectuat în ultimele 72 de ore de la plecare, sau un test antigen negativ, efectuat în ultimele 48 de ore. De asemenea, cei care s-au recuperat recent de COVID-19 sunt scutiți de cerințele de testare și pot furniza dovada unui test PCR sau antigen pozitiv, efectuat cu cel puțin 11 zile înainte de plecare și nu mai mult de 6 luni. Măștile de față nu sunt obligatorii, dar se recomandă folosirea lor în transportul public.

Ce țări au introdus masca de protecție obigatorie 

Sunt câteva state care au introdus doar obligativitatea purtării măștilor de protecție. În Spania, autoritățile sanitare au decis că măștile sunt obligatorii în instituțiile de îngrijire a sănătății și în transportul public. În Italia, deși călătoriile internaționale sunt premise, neexistând cerințe în vigoare, măștile de protecție FFP2 sunt obligatorii în transportul public. Nici Cipru nu cere testarea sănătății, însă a decretat că măștile de față sunt obligatorii în medii închise și în transportul public, situație care se înregistrează și în Egipt.

Nu vor nici măcar masca 

În Bulgaria și în Grecia nu se cere deocamdată nici masca de protecție, acesta rămânând la stadiul de recomandare pentru spațiile publice. În schimb, Turcia nu impune nicio restricție și nu recomandă nicio măsură de siguranță. Cu sau fără restricții la graniță, OMS recomandă în această perioadă purtarea măștii de protecție în mijloacele de transport, inclusiv în avioane, precum și în spațiile aglomerate sau închise, pentru prevenirea îmbolnăvirii. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe