După alegerile din 9 iunie, scumpirile îi vor lovi din plin pe români: „Apare și o taxă nouă"

5 iunie 2024 14:03   Național

Majoritatea analiștilor economici avertizează că, creșterea salariului minim, va avea ca efect și creșterea prețurilor. De la 1 iulie 2024, accizele la carburanți vor fi majorate. Prețul benzinei va crește cu 43 de bani pe litru, iar motorina cu 39 de bani pe litru.

În prezent, un plin de 50 de litri de benzină costă aproximativ 347,5 lei, având în vedere că prețul unei litri de benzină este de 6,95 lei. De la 1 iulie, când prețul benzinei va ajunge la 7,38 lei pe litru, un plin de 50 de litri ne va costa 369 de lei.

Adrian Negrescu, consultant economic la Frames, a vorbit într-un interviu la Antena 3 despre impactul acestei decizii a Guvernului și despre scumpirile care vor urma.

„În primul rând, vom vedea prețuri de peste 7 lei pe litru pentru carburanți începând cu 1 iulie. Aceste majorări vor avea un impact asupra serviciilor și produselor alimentare. Va exista o creștere a inflației pe care nu ne-o dorim, dar pe care va trebui să o suportăm începând din această vară.

De la 1 iulie, salariul minim pe economie va fi majorat. În plus, se va introduce o nouă taxă pentru veniturile nedeclarate. Toate aceste măsuri vor crea dificultăți majore în economie, deoarece doar creșterea salariului minim va implica costuri suplimentare.”

70% dintre români se așteaptă la noi scumpiri

Peste 60% din populația României consideră că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită în țară, în timp ce aproape 70% se așteaptă la creșterea prețurilor în următoarele 3 luni, conform sondajului realizat de INSCOP la comanda News.ro. 

42.2% dintre participanți cred că investițiile în economie vor crește, în timp ce aproape un sfert consideră că vor scădea.

Direcția țării 32.5% dintre români sunt optimiști cu privire la direcția în care se îndreaptă România, în timp ce 60.3% sunt pesimiști cu privire la viitorul țării. Ponderea non-răspunsurilor este de 7.2%.

Credința în direcția bună a țării este mai mare în rândul tinerilor sub 30 de ani, persoanelor cu educație superioară, celor cu venituri ridicate și locuitorilor din București. În schimb, pesimismul cu privire la viitorul țării este mai pronunțat în rândul persoanelor cu educație primară, celor cu vârsta cuprinsă între 45 și 59 de ani și celor cu venituri reduse.

Evoluția prețurilor 67.9% dintre români se așteaptă la creșterea prețurilor în următoarele 3 luni, în timp ce 13.4% cred că vor rămâne la fel și 16.9% se așteaptă la scăderi. 1.8% nu au răspuns sau nu știu.

Mai multe