După caniculă, ploile revin în forță. Cod galben de instabilitate atmosferică în mai multe județe ale țării

26 august 2024 8:30   Național

Țara noastră continuă să fie la mila extremelor, atunci când vine vorba despre vreme. În timp ce majoritatea României se confruntă cu temperaturi peste cele normalul perioadei, Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a emis un Cod galben de instabilitate atmosferică, valabil în 6 județe din țară.

În timp ce canicula continuă să domine o bună parte din țara noastră, șase județe anume se vor confrunta cu un Cod galben de instabilitate atmosferică, până marți dimineață. Administrația Naţională de Meteorologie (ANM) a emis Codul galben chiar în cursul zilei de luni, iar românii din aceste județe se vor confrunta cu averse torențiale, descărcări electrice, dar și intensificări ale vântului, potrivit adevarul.ro.

Codul galben urmează să fie valabil între 26 august, de la ora 18:00, până marți dimineață, pe 27 august, la ora 10:00. Mai mult decât atât, județele afectate sunt Suceava, Neamţ, Bacău, Harghita, dar şi, parţial, Bistriţa-Năsăud şi Mureş.

Cod galben de instabilitate atmosferică în șase județe din țară

Meteorologii ne mai spun și faptul că, în zonele afectate de Codul galben, vom avea parte de cantități de apă 15 - 25 l/mp cât şi, izolat, de peste 30 - 40 l/mp. Aceste fenomene urmează să fie observate începând cu orele după-amiezii, potrivit meteorologilor.

Astfel de probleme vor putea afecta local chiar și zonele montane, dar și arii restrânse din centru, sud și estul țării.

Căldura continuă de-a lungul României

Mai mult decât atât, de-a lungul zilei de 26 august, căldura excesivă va continua să afecteze zone extinse din România, de-a lungul Dobrogei continentale, cât și în centrul Transilvaniei, vestul Moldovei, cât și în nordul Olteniei și Munteniei.

Un Cod galben de căldură a fost emis pentru aceste zone din țară, unde temperaturile pot ajunge chiar și la 34 – 36 de grade Celsius. În același timp, mai multe județe din România sunt nevoite să se confrunte și cu un Cod portocaliu de caniculă, iar temperaturile pot ajunge chiar și la 38 de grade Celsius.

Mai multe