Elena Mateescu, anunț important despre vremea din România! Ce se va întâmpla cu ciclonul care a provocat inundații în țară

16 septembrie 2024 20:55   Național

Inundațiile au făcut prăpăd în unele zone din țara noastră, însă partea bună pentru români este că ciclonul Boris urmează să se stingă de la sine în zilele următoare. Elena Mateescu, director general al ANM, a vorbit despre traiectoria pe care o va avea vremea în perioada următoare.

De la caniculă extremă, la inundații și ploaie, vremea din țara noastră pare să prefere orice în afară de valorile normale pentru această perioadă. Din fericire pentru români, ciclonul Boris urmează să dispară, potrivit Elenei Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie.

„El se va stinge în următoarele zile. Deja observăm că în zona țării noastre am mai avut precipitații foarte puține și mâine la fel.

Contăm pe valori de 10-15 litri/mp în special în partea de sud-est. Nu excludem să avem și în nordul Moldovei în continuare, dar 10-15 litri, în condițiile în care am avut în Vaslui și în Galați cantități care s-au apropiat punctiform de 200 de litri. Sigur că impun în continuare o monitorizare, dar nu mai putem să considerăm că reprezintă un pericol atât de mare, așa cum s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică”, a explicat Elena Mateescu, potrivit Antena 3 CNN.

Va fi introdusă starea de alertă în Galați și Vaslui

În județele Vaslui și Galați, Premierul Marcel Ciolacu a explicat că va fi introdusă starea de alertă, la cererea prefecților din cele două județe. „Astfel, autoritățile locale se pot mișca rapid pentru a contracta lucrări și servicii în termen extrem de scurt”, a explicat Premierul.

În plus, debitul Dunării a fost afectat de acest ciclon sever. „Faptul că precipitațiile foarte mari din Germania, și tot ce traversează până ce Dunărea ajunge în țara noastră, pot să genereze până pe 22 septembrie, așa cum arată scenariile și evoluțiile realizate de colegii hidrologi, un debit de 6000 m/s până în data 22 septembrie, comparativ cu ce am avut la începutul datei de 10-11 septembrie, când ciclonul a început să aibă efecte în Europa Centrală, de 2800 de m/s”, ne mai spune Elena Mateescu.

Cum va fi vremea în România

Din fericire, directorul general ANM ne spune că ne vom putea aștepta la o perioadă de calm, în ce privește aria de precipitații din țara noastră. În plus, de miercuri, maximele din țară pot ajunge, din nou, până la 27 de grade Celsius.

„Urmează un calm în ce privește aria precipitațiilor – valori de 10-15 l/mp. Din punct de vedere termic, dacă acest sfârșit de săptămână și azi au adus o vreme mai rece”, a mai spus Elena Mateescu, conform sursei citate.

Mai multe