Guvernul suspendă plata ratelor pentru Prima Casă! Ce criterii trebuie să îndeplinești

27 iulie 2022 7:13   Național

Guvernul României a suspendat plata ratelor pentru programele „Prima Casă” și „Noua Casă”, normele metodologice stabilind, astfel, în ce condiții pot beneficia cetățenii de această facilitate. 

Astfel, potrivit notelor de fundament a proiectului, normele metodologice se vor aplica tuturor facilităților acordate de către creditorii definiți, care aprobă solicitările persoanelor fizice și juridice în calitate de debitori, de suspendare a obligațiilor de plată aferente creditelor.

Ce condiții sunt pentru amânarea ratelor?

Așadar, această perioada de acordare a facilităților de suspendare și amânare a plăților pentru „Prima Casă” sau „Noua Casă” este cuprinsă între 1 și 9 luni. 

Citește și: Ratele la bănci vor exploda! Ce se întâmplă cu programul Prima Casă

Mai departe, acestea sunt următoarele criterii pentru acordarea suspendării sau amânării plăților necesare pentru programele amintite anterior. Primul caz are ca acestea să fie acordate până la data de 30 aprilie 2022. 

Următorul criteriu are în vedere ca data scadenței finale a obligațiunilor de plată a ratelor, conform contractului, este ulterioară datei solicitării suspendării obligațiunilor de plată. 

Informează-te și despre: Cum strică proprietarii piața imobiliară: motivele pentru care nu închiriază sau nu-și vând casele

În final, este foarte important să nu fi existat nicio restanță în ultimele 6 luni, înainte de data solicitării suspendării obligației de plată și nu s-a înregistrat nicio restanță nici la data în care s-a solicitat suspendarea plăților.

De altfel, doar anumite categorii sociale se pot bucura de amânarea plăților aferente pentru programele „Prima Casă” sau „Noua Casă”.

Astfel, Guvernul României a amintit că persoanele ce îndeplinesc condițiile pentru suspendarea sau amânarea obligațiunilor de plată trebuie să fie afectate direct sau indirect de situația actuală - criza energetică și războiul dintre Rusia și Ucraina, doar cu condiția ca transmiterea solicitării către creditor să fie realizată în termin de 30 de zile de la data emiterii de către Banca Națională a României a reglementărilor prevăzute la articolul 7 din Ordonanța de Urgență nr. 90/2022. 

Citește toate informațiile despre acest subiect pe Adevărul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe