Cum strică proprietarii piața imobiliară: motivele pentru care nu închiriază sau nu-și vând casele

Ultima actualizare:

Piața imobiliară din România a fost și ea, precum restul economiei, lovită puternic de pandemia cu virusul Sars-Cov-2 și războiul din Ucraina. 

Cum reușesc proprietarii să strice piața imobiliară din România
Cum reușesc proprietarii să strice piața imobiliară din România

Chiar și așa, România are o piață imobiliară la un nivel mult mai scăzut decât media Uniunii Europene. Anul trecut, prețurile la proprietățile rezidențiale au crescut cu aproximativ 7,5%. Comparativ, prețurile din Uniunea Europeană au crescut cu aproximativ 10%. 

Citește și: Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam

Totuși, aceste cifre au fost valabile pentru anul trecut. Anul acesta, războiul și inflația au crescut foarte mult cererea de proprietăți în România și în alte țări aflate în Europa de Est, din cauza refugiaților ucraineni ce au fugit din calea războiului.

Bineînțeles, trebuie să urmărim și creșterea puternică a prețurilor la energie electrică, gaze naturale și încălzire centrală, care s-au majorat cu peste 40% într-un singur an. Astfel, chiriașii vor fi mult mai preocupați să caute soluții eficiente pentru desfășurarea activității lor.

Urmărește și: Ce se întâmplă în imobiliare, după creșterea exagerată a prețurilor? „Cantitatea tranzacțională scade”

O piață atât de sensibilă precum piața imobiliară este, de foarte multe ori, foarte ușor de stricat de către proprietari. Despre asta am discutat și cu Livius Ionescu, Director general si fondator unei agenții imobiliare, care a discutat în exclusivitate pentru Click! despre modul în care proprietarii strică piața imobiliară din România. 

„Sportul nostru național este “părelogia”, ne pricepem la fotbal, politică (atât externă, cât și internă), virusologie, agricultură și câte și mai câte. Printre domeniile în care românii sunt ași de treflă în a da pronosticuri și evaluări este și cel al imobiliarelor. 

Livius Ionescu
Livius Ionescu

Cât de mult cheltuiește un proprietar pentru un apartament care stă gol?

„De cele mai multe ori, proprietarii insistă pe un preț supraevaluat de sine însăși, fără să își dea seama, de fapt, că ei pierd în loc să câștige. Spre exemplu, un apartament de 3 camere, care este scos la chirie în partea de Nord a Bucureștiului cu 700€, stă neînchiriat din luna februarie.

Înseamnă o pierdere de 3500€, doar pentru că proprietarul cere nejustificat garanție dublă și nici nu dorește negocieri rezonabile cu potențialii chiriași, cu toate că agenția imobiliară pe care o conduc a prestat numeroase vizionari la apartament.”

Livius Ionescu este de părere că pe lângă cei 3500 de euro, se va mai adăuga și 500 de euro taxă de mentenanță, destinată pentru lunile în care apartamentul a stat nefolosit. Acesta este un motiv suplimentar, potrivit lui Livius Ionescu, pentru care proprietarii nu reușesc să finalizeze nicio tranzacțio în relație cu agențiile imobiliare. Altul ar fi, de asemenea, și „încăpățânarea” proprietarului de a nu lăsa niciun rând de chei agentului ce este responsabil.

Citește și: Câți bani face Dorian Popa într-o lună din social media. Planuri mari cu afacerea în imobiliare

Ce reprezintă acel comision încasat de către agenția imobiliară?

„Aici, vorbim practic de proverbiala „taxă pe prostie”, pentru că tocmai pentru asta se încaseaza comisionul de către agenție, ca proprietarul să vină doar la semnare și la încasat, nu să facă el drumurile și prezentările. 

La agenția mea, consultanța este gratuită și mereu încercăm să dăm cele mai bune sfaturi proprietarilor, fie că vând sau închiriază, dar de multe ori ne lovim de „reticența”, ca sa nu devin mai plastic în vorbire. Clienții sunt „pestriți” în piața chiriilor, de pildă am avut inclusiv senatori la costum care au încheiat contracte și au rămas fără apă curentă, pentru că nu au plătit la timp, deci și proprietarii au motivele lor reale de îngrijorare. ”

Urmărește și: Înşelaţi de dezvoltatorul imobiliar: au plătit apartamentele şi au rămas cu ochii-n soare

Care sunt sfaturile pentru un proprietar ce dorește să-și închirieze un apartament?

În final, Livius Ionescu a venit și cu câteva sfaturi pentru proprietarii ce doresc să dea în chirie un apartament pe care-l dețin și, cel mai important, ce relație ar trebui să aibă aceștia cu agențiile imobiliare.

„Sfatul meu este să selectați cu atenție agenția cu care urmează să colaborați, să aveți o relație cât se poate de transparență cu agentul responsabil și să-i ascultați sfaturile, altfel, ajungeți doar să pierdeți bani, pentru că orice imobil care nu produce, doar generează costuri.” 

„P.S: Să vă feriți mereu de contractele de exclusivitate pe care unele agenții le cer semnate. Acestea includ taxe „de reziliere” nejustificate și puteți iar foarte ușor să pierdeți bani pentru niște servicii care nu au fost prestate în totalitate sau doar parțial.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net