Incendiu major în munții Parâng! Care sunt traseele pe care turiștii trebuie să le evite

25 august 2024 14:59   Național

Un incendiu extrem de puternic a izbucnit în Munții Parâng. Incendiul are loc în zona Grivele. Cei de la Salvamont Gorj le recomandă turiștilor să evite zona și să nu coboare din vârful Parângul Mare către sud prin vârful Grivele. Și în prezent, fumul puternic poate fi observat de departe. Se așteaptă inclusiv elicoptere care să încerce să îl stingă. 

Incendiu în Munții Parâng

Potrivit reprezentanților Salvamont Gorj, incendiul a fost observat de ieri după-amiază.Incendiul a fost observat de ieri după-amiază cu echipamente, cu infraroșii, de către salvamontiștii din baza Rânca, apoi s-a continuat observarea pe timpul nopții și astăzi a fost cercetat în teren din zona vârfului Molidvis de pe o culme paralelă cu cea în care se manifesta incendiul”, a anunțat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj.

Sfaturile celor de la Salvamont

Salvatorii montani au o serie de recomandări pentru cei pe care furtuna îi prinde pe munte. Aceştia sunt sfătuiţi ca, înainte de toate, să respecte prognozele meteo şi, în special în Munţii Făgăraş, să fie pregătiţi pentru schimbări bruşte ale vremii. 

„Părăsiţi urgent creasta principală sau muchiile, unde probabilitatea de lovire este mai mare. Iar dacă frontul vine chiar deasupra voastră, coborâţi sub linia crestei/muchiei şi aşezaţi-vă pe vine (nu jos, în fund!!!) pentru a fi cât mai mici şi pentru a fi relativ izolaţi de talpa bocancilor, dacă trăsneşte foarte aproape.

Nu fugiţi, pentru că apare golul de potenţial care atrage fulgerul! Nu vă adăpostiţi sub arbori sau stânci, pentru că acestea pot constitui «ţinte» pentru fulger, iar descărcarea vă va electrocuta!”, sunt alte sfaturi ale Salvamont.

Alt incendiu izbucnit duminică, 25 august

Tot duminică, 25 august, un incendiu puternic a izbucnit pe Bulevardul Basarabia din București, în zona Stadionului Național. Autoritățile au emis un mesaj RO-ALERT. Potrivit primelor informații, incendiul s-a produs la o casă părăsită pe strada Fruntaș Constantin Tudor din Sectorul 3 al Capitalei.

La scurt timp, la fața locului au ajuns pompierii, care intervin cu 7 autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o autospecială de descarcerare, Detașamentul Special de Salvatori și o ambulanță SMURD.

Mai multe