Incident șocant petrecut într-un cimitir din Timișoara. O firmă distruge cruci gratis, alta le repară contra cost
Un bărbat din Timișoara, pe nume Corneliu Vaida, a fost să viziteze părinții trecuți în neființă, dar la cimitir a avut parte de un șoc când a văzut că mormântul fusese profanat.
Potrivit propriilor spuse, crucea de mozaic a fost smulsă din soclu și culcată pe mormânt, iar vaza din mozaic - spartă. Muncitorii au reparat toată paguba pe 200 de lei, recunoscând că cei care au făcut paguba sunt și ei...muncitori.
În Timișoara, un astfel de incident nu este singurar. Nu s-a ținut cont nici de mormintele unor personalități, pe vechile pietre funerare fiind trecute alte nume.
Un exemplu este mormântul lui Ormós Zsigmond, fost prefect de Timiș în secolul al 19-lea. Din cimitire se fură și flori, lumânări, coroane. Apoi groparii așteaptă, practic șpagă, să-și facă treaba.
Corneliu Vaida povestește că a mers la cimitir de Ziua Morților, să pună o coroană și să aprindă o lumânare la locul de veci al tatălui, dar a mormântul era vandalizat.
„Vin și găsesc crucea de mozaic smulsă din soclu și culcată pe mormânt cu fața în jos, iar vaza din mozaic - spartă și aruncată alături de mormânt. Șocat, mă grăbesc să ridic crucea (cântărește câteva zeci de kilograme) și abia apoi realizez că ar fi bine să fac și niște fotografii.
Cum de 1 noiembrie nu pot lăsa mormântul așa, mă duc la muncitorii care fac monumente și cruci din mozaic și-i rog să mă ajute să remediez mormântul. Vin muncitorii, constată, îmi spun scurt: «200 de lei vă costa». Accept și oamenii se apucă de treabă”, a povestit Corneliu Vaida pe Facebook.
Ce i-au spus muncitorii
Vaida mai zice că atunci când i-a întrebat pe muncitorii care reparau stricăciunea cum a fost posibil să fie profanat în asemenea hal mormântul.
„«Pai au fost ăștia de au făcut mormântul ăsta barosan de marmură (N.R.: lângă mormântul familiei Vaida). Ca să ducă plăcile de marmură la mormântul lor, a trebuit să dea jos crucea matale, că altcumva trebuia ridicate plăcile și erau și așa grele de câteva sute de kile». Zice unul din muncitori”, a mai povestit Vaida.
Bărbatul a făcut o plângere la Secția 2 Poliție, care în scurt timp au și rezolvat problema. „În cimitire sunt mai multe firme care se ocupă de morminte și cruci. Sunt firme concurente, unele nici nu știu dacă au acte. Cert este că polițiștii l-au identificat în nici 24 de ore pe cel care a dărâmat crucea de mormântul tatălui meu. Nu am cerut înapoi cei 200 de lei plătiți celor care au reparat mormântul, las pomană. Dar mă voi judeca cu cel care a făcut stricăciunile. Voi cere 10.000 de lei și voi dona banii la Salvați Copiii", a declarat Vaida.
Problema nu este singulară în Timișoara
La postarea lui Corneliu Vaida de pe Facebook au urmat însă comentariile altor timișoreni s-au plând de problemele întâmpinate în cimitire.
„Asta e o situație. Dar mai e altă: se sparge frumos mormântul ca să fie nevoie să fie reparat. Cei ce îl sparg (gratis) îl și repară (pe bani), apoi sparg altele. Și tot așa. E simplu. O industrie întreagă. Totul se derulează în perimetrul aceluiași cimitir. Aceiași băieți”, a comentat profesorul și scriitorul Vasile Popovici, potrivit Adevarul.
„Noi am refăcut mormântul de trei ori, pana i-am amenințat că îi dăm în judecata. Să știți că cei care lucrează acolo distrug mormintele pentru ai plăti să le refacă”, a scris și Lacramioara Perici.
„La mama la mormânt în Deta am aprins o candelă, peste două ore a și dispărut”, a adăugat istoricul Miodrag Milin.
„Este o mare problemă în cimitire și cu furatul florilor, lumânărilor, cu pet-uri, doze de bere aruncate. Muncitorii care lucrează la alte morminte aruncă resturile, pe unde apucă. La un moment dat am văzut și oseminte împrăștiate. O mizerie. Am făcut reclamație dar nu s-a schimbat mare lucru”, a comentat și Beatrice.