Majorarea salariului minim pe economie, în impas! Nu se știe ce taxe trebuie achitate
Decizia majorării salariului minim a rămas în aer, deocamdată. Guvernul a decis majorarea salariului minim la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie, dar nu a ajuns la un acord cu patronatele şi sindicatele în ceea ce priveşte valoarea taxelor care trebuie plătite. Săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire cu sindicatele, patronatele şi premierul, pentru a se ajunge la o înţelegere.
Nicolae Ciucă a anunţat miercuri noi măsuri ce vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Nici nu a dat bine vestea că a şi început scandalul! Astfel, salariul minim pe economie va ajunge la 3.000 de lei, iar pensiile ar putea fi majorate cu 15% pentru a acoperi inflaţia. ”În acest moment se lucrează la nivelul structurilor de specialitate, astfel încât să asigurăm acea anvelopă de 15% din buget. Sigur, ne dorim să asigurăm un venit crescut pentru cei cu pensiile cele mai mici”, a declarat premierul.
Câți bani va primi în mână angajatul?
Patronatele sunt de acord ca salariul minim în 2023 să fie de 3.000 de lei, dar cer îngheţarea contribuţiilor la 2.550 de lei, aşa încât oamenii să câştige în mână mai mult - câştig net de 1.963 de lei. O altă propunere venită din partea patronatelor este ca salariul minim să crească la 3.000 de lei, suma din care statul să scutească de taxe 450 de lei, pentru toţi angajaţii, nu doar pentru cei plătiţi cu salariul minim pe economie.
Şi sindicatele cer ca angajatorii să preia 10% din taxele pe care angajaţii le plătesc la stat şi susţin că asta ar duce la creşterea tuturor salariilor cu 17%. Cartel Alfa atrage atenţia că, dacă statul nu va taxa 200 de lei din salariul minim de 3000 de lei, va pune în pericol sistemul de pensii şi sistemul sanitar.
Blocul Naţional Sindical (BNS) susţine creşterea salariului minim brut la 3.000 lei pentru anul 2023 şi revizuirea impozitului pe veniturile salariale prin ajustarea deducerilor personale pentru toate veniturile salariale până la 5.500 lei. De asemenea, BNS propune păstrarea bazei de calcul a contribuţiilor sociale, în special în cazul pensiilor, la valoarea salariului minim. Sindicaliştii consideră că o abordare precum cea propusă de Guvern, în special în cazul pensiilor, înseamnă un cost asumat de salariat în viitor prin obţinerea unei pensii mai mici. „O astfel de politică considerăm că este una periculoasă ce ar putea stimula munca la gri”, atrage atenţia Dumitru Costin, preşedintele BNS.
Despre creşterea tuturor salariilor, aşa cum prevede legea salarizării, nici nu mai poate fi vorba. Premierul a transmis partenerilor de dialog social că nu sunt bani la buget. Ca urmare, în acest moment discuţiile s-au blocat şi decizia majorării salariului minim va fi luată săptămâna viitoare, după o întâlnire cu sindicatele, patronatele şi premierul.
Iată care sunt scenariile în discuţie:
Scenariul 1
Salariul minim: 3.000 de lei brut + Contribuţiile să îngheţe la 2.550 de lei brut. Rezultă 1.963 de lei salariul net, bani în mână.
Scenariul 2
Salariul minim: 3000 de lei brut. Statul să scutească de taxe 450 de lei pentru toţi angajaţii. Rezultă 1.963 de lei net, bani în mână + majorări pentru toţi angajaţii.
Sindicate
10% din taxele angajaţilor să fie preluate de firme. Rezultă că toate salariile vor creşte cu 17%. Indexarea automată a salariilor şi pensiilor cu rata inflaţiei.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!