O amendă neplătită l-ar putea trimite pe un român la închisoare. De ce a refuzat să o achite

12 februarie 2024 12:33   Național

Un tânăr din România, în vârstă de 26 de ani, a ales să meargă la închisoare în loc să plătească o amendă penală pentru deținerea de droguri în scopul consumului propriu. Tribunalul Galați l-a condamnat pe bărbat în data de 9 februarie la o pedeapsă de 150 de zile de închisoare din cauza refuzului său de a achita amenda penală, însă decizia nu este definitivă.

Amendă penală îde 3.000 de lei pentru cumpărarea de droguri în scop personal

În anul 2020, acesta fusese anterior condamnat la o amendă penală în valoare de 3.000 de lei pentru cumpărarea și deținerea de droguri de risc în scop personal. Cu toate acestea, tânărul nu s-a prezentat la niciun termen de judecată, ignorând citările instanței și chiar mandatul de aducere emis împotriva sa, scriu cei de la Adevărul.

Instanța a depus eforturi considerabile pentru a-l informa și a-l îndemna să plătească amenda penală, inclusiv citări repetate, afișarea deciziei tribunalului la ușa instanței și emiterea unui mandat de aducere. Toate aceste demersuri au fost în zadar.

Ce a decis instanța

Bărbatul în cauză nu se află în detenție și nu suferă de nicio afecțiune care să îl facă inapt pentru muncă. Ancheta a relevat că acesta nu este angajat oficial și nu deține surse legale de venit, conform normelor legislației muncii și fiscale.

Instanța a remarcat că starea de aptitudine pentru muncă, în absența obținerii de venituri, nu constituie un motiv de exonerare de la plata amenzi penale, iar incapacitatea condamnatului de a genera venituri oficiale reprezintă o opțiune personală.

Judecătorul care a analizat cazul a concluzionat că tânărul refuză categoric să achite amenda și a dispus trimiterea sa la închisoare. Magistratul a subliniat că absența unor venituri oficiale nu indică automat o stare materială precară și că aceasta poate fi o alegere deliberată a condamnatului de a nu munci și de a nu declara posibilele venituri obținute.

Mai multe