O femeie din Alba care cumpărase un sac de cartofi a avut parte de un șoc. Ce a găsit în el, când a ajuns acasă
O femeie din Alba a avut parte de un adevărat șoc atunci când a cumpărat, dintr-un supermarket, un sac banal de cartofi. Când a ajuns acasă nu i-a venit să creadă ce se afla, de fapt, în interior.
Aceasta a avut ghinionul de a se afla printre oamenii care merg să cumpere un produs ambalat care nu este deloc ceea ce pare la prima vedere. Potrivit femeii, într-un sac de cartofi de 2,5kg, cumpărat de la supermarket de pe Calea Moților a găsit şi câteva pietre.
Experiența neplăcută a determinat-o să facă totul public, în speranța că autorităţile se vor sesiza, iar oamenii vor alege să fie mai vigilenți atunci când merg la cumpărături, notează ziarulunirea.ro. „Cumpăr cartofi și găsesc pietre”, se întreabă ea.
Ce ne sfătuiește ANPC
Preşedintele ANPC ne învață cum să facem diferenţa între produsele româneşti şi produsele din import: „Atenţie la aceste detalii”.
„La cartofi ne dăm seama după cantitatea de pământ. Puţini producători îşi permit să îi spele înainte să îi comercializeze. Majoritatea cartofilor sunt crescuți "industrial", adică într-o zonă dedicată agriculturii şi nu într-o gospodărie.
Eu cred că ar trebui descurajați comercianții recumpărând de la cei care măresc într-un mod nejustificat preţurile încercând să se căpătuiască pe spatele românilor şi aşa împovărați”, a spus Horia Constantinescu, preşedintele ANPC într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Cartofii, la mare căutare
Agricultorii din satul Lungulețu, județul Dâmbovița, au dat vara aceasta lovitura. Tiruri din Austria, Polonia și Ungaria stau la coadă pentru a prelua cartofi românești direct de producători.
În prezent, cartofii se află în topul exporturilor în Ungaria, Polonia și chiar și în Austria, fiind considerată un adevărat produs de lux de către străini.
Stocul de cartofi nu se termină nicioadată
În august, agricultori culeg recolta și sute de tone de cartofi produși în bazinul legumicol din Dâmbovița ajung în piețele din afara țării. Cum titurile s-au adunat să fie încărcate, se lucrează cât e ziua de lungă pentru a aduna, sorta și ambala legumele, scrie gazetadambovitei.ro.
Și, cum comenzile sunt mari, abia fac față situației și speră ca profitul va fi pe măsura eforturilor, mai ales că și prețurile au crescut semnificativ în acest an agricol. Până acum, sunt mulțumiți de felul în care plătesc străinii.
Cartofii se vând en-gross, banii îi primesc pe loc, iar de rămas cu cartofii pe stoc nici nu se pune problema. Asta i-a motivat pe fermierii de la Lungulețu să-i cultive pe suprafețe și mai mari, pentru a crește producția.
Pentru cartofi, ajutorul de la stat este de 200 de euro la hectar. Sprijinul este acordat numai pentru cartoful de consum, în condițiile în care producția este de 17 tone pe hectar. Dintre acestea, 6 trebuie valorificate cu acte până pe data de 17 noiembrie.