Parlamentarii nu simt criza: CCR ține cu dinții de pensiile speciale

5 mai 2022 14:34   Național
Ultima actualizare:

„Totul până la pensia...specială”. În această notă au dezbătut azi judecătorii CCR (Curtea Constituțională a României) contestația prin care se solicita anularea legii ce prevedea eliminarea pensiilor uriașe la care aveau dreptul aleșii din Parlament. 

Legea inițiată de PSD și adoptată de Parlament în februarie 2021 prevedea eliminarea pensiilor speciale pe care le încasau senatorii și deputații după încheierea mandatelor. 

La vremea aceea, proiectul a fost votat în unanimitate în Parlament. Doar cei de la UDMR s-au abținut de la vot. Ei au catalogat proiectul PSD drept unul „demagogic și populist”.

După adoptare, peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă Legea 7/2021, ei invocând „excepții de neconstituționalitate”. Printre aceștia se numără și foștii premieri Adrian Năstase și Petre Roman, liberalul Theodor Stolojan, fostul ministru pesedist Petre Daea și generalul Gabriel Oprea. Citește și: Petre Roman se mută definitiv din România! Cum a reacționat Oana la auzul veștii

Pensii speciale pentru judecătorii CCR

Curtea Constituţională a anunțat, în urma deliberărilor de joi, că a admis excepţiile de neconstituţionalitate privind legea prin care au fost eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor. 

E important de menționat că printre foștii parlamentari care beneficiau de pensie specială se numără și câțiva judecători ai Curții. Chiar actualul președinte CCR, Valer Dorneanu, era unul dintre cei care primeau pensie specială de fost parlamentar. Lui i se alătură  și actualul judecător constituțional Marian Enache.  Citește și: Joaca în curtea școlii, declarată neconstituțională

Inclusiv fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat în repetate rânduri că pensiile speciale nu pot fi eliminate atât de ușor.

„Chiar nu citește nimeni Constituția?!”

„Sunt mai multe probleme de constituționalitate în legea adoptată astăzi”, delcara Augustin Zegrea cu privire la proiectul de lege prin care se eliminau pensiile speciale.”

„Legea privind privind statutul parlamentarilor se adoptă de cele două camere în ședință comună. Astăzi nu a fost ședință comună, deci nu se puteau atinge de acea lege. Chiar nimeni nu citește Constituția?”, se întreba retoric fostul președinte al CCR.

El a continuat arătând că pensiile speciale ale aleșilor și pensiile de serviciu ale judecătorilor, care au stârnit ample dezbateri de-a lungul timpului în România, nu pot fi eliminate, întrucât reprezintă un „drept câștigat prin lege, care nu poate fi anulat”:

„Pentru pensiile judecătorilor, nu doar CCR a spus că nu pot fi afectate. A spus recent și Comisia de la Veneția. Îl atragi pe om să se facă judecător, îi dai lege să-l scoți la pensie la 90 de ani vechime și după aceea îi tai pensia. Păi ce predictibilitate este asta?”, a continuat Augustin Zegrean. 

Parlamentarii vor primi banii înapoi

Odată cu decizia Curții Constituționale, peste 800 de foști parlamentari vor primi banii înapoi pe ultimele 15 luni. Este vorba de perioada în care pensiile speciale nu au mai fost plătite. Pensia unui parlamentar se ridică la aproximativ 15.000 de ron pe lună, în funcție de numărul de mandate. 

Decizia este nulă?

Scandalul iscat de dezbatere nu se termină însă aici. Judecătorul constituțional Daniel Morar a afirmat despre decizia CCR că ar fi nulă. Daniel Morar a cerut, în tipul dezbaterilor, amânarea pronunțării și a părăsit sala de deliberări înainte ca decizia să fie luată. Potrivit surselor citate de agențiile de știri, decizia a fost luată cu 6 voturi „pentru” admitere şi 3 „împotrivă”

Urmărește primele reacții după anunțarea verdictului CCR:

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe