Partidul AUR dorește reintroducerea uniformelor școlare prin lege! Cine va avea votul final?

24 octombrie 2022 13:42   Național
Ultima actualizare:

Un subiect intens dezbătut de autorități are șanse să devină lege, reglementarea uniformei școlare fiind o inițiativă cu șanse reduse de a aduce un plus de valoare educației românești.

Proiectul de lege va ajunge în Parlament

Proiectul de lege a fost înaintat de parlamentarii partidului AUR, fiind discutat luni, 24 octombrie, în cadrul Comisiei pentru Educație din cadrul Consiliului Economic și Social, conform Digi24.ro

Citește și: Va fi sau nu uniforma școlară obligatorie? Răspunsul noului ministru al Educației

Discuțiile s-au finalizat cu o sesiune de vot, fiind înregistrate trei voturi pentru, trei împotriva și două abțineri la propunerea reintroducerii uniformelor școlare obligatorii, pentru elevii din preuniversitar.

Ținând cont de rezultatul votului, decizia finală va aparține Parlamentului. Într-o declarație acordată sursei citate, Cornelia Popa Stavri, secretar general al Federației Sinfdicatelor Libere din Învățământ, a susținut că: „reintroducerea uniformei l-ar face pe elev să se concentreze nu pe ținută, ci pe ceea ce are de făcut ca elev la școală, pe cursuri, pe tot ceea ce are de învățat. Un elev, un tânăr vrea să-și schimbe foarte adesea garderoba. Deja e foarte greu să ții pasul cu moda într-un liceu și chiar într-un gimnaziu. Copiii sunt extrem de pretențioși în ceea ce privește îmbrăcămintea. Iar banii cheltuiți pe haine sunt mult mai mulți față de o uniformă, care l-ar scuti pe părinte față de o asemenea grijă”.

Vezi și: Ce gustări sănătoase ar trebui să conțină pachetul de școală!

În mandatul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, fusese readusă în discuție obligativitatea purtării uniformei școlare. Cum instituția are un nou ministru, Ligia Deca a comentat această măsură, într-o manieră prudentă, la scurt timp după învestitură. „Uniforma şcolară poate fi o opţiune câtă vreme ea nu devine instrument de excluziune. Deci nu cred că putem impune copiilor, care au garantat dreptul la educaţie, să cumpere o uniformă atunci când familiile lor nu-şi pot permite. Deci uniforma poate fi un instrument pentru a nu avea diferenţieri din punct de vedere social, dar aceasta, când copiii nu-şi pot permite, să fie asigurată, ca dreptul la educaţie să fie garantat", a declarat ministra Educației, Ligia Deca, la o conferinţă de presă, citată de Agerpres.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.  

Mai multe