#Război Ucraina-Rusia

Povestea lui Patron, căţelul erou din armata ucraineană, care depistează mii de bombe

18 aprilie 2022 2:00   Național

Ucraina este o ruină în urma bombardamentelor ruseşti începute în urmă cu 53 de zile! Deşi s-au retras din regiunea de nord şi nord-vest a ţării, ruşii au ascuns grenade, mine şi dispozitive explozive în jucării de pluş, căni de cafea, paturi de copii şi maşini. Patron e căţelul erou care a descoperit mii de bombe. 

După ce ucrainenii au reuşit să scufunde cu o rachetă Neptun, săptămâna trecută, crucişătorul Moskva, care a ajuns pe fundul Mării Negre, ruşii au bombardat ca răzbunare opt oraşe, cele mai afectate fiind Harkov, Kiev şi Irpin. Lupte sângeroase s-au dat în regiunea Donbas, iar în Mariupol trupele din armata ucraineană rezistau cu eroism în faţa invadatorilor care vor ”să livreze” Kremlinului o victorie semnificativă pentru ziua naţională de la 9 mai.

Citește și Rusia acuză România de implicare în războiul din Ucraina

Duminică, 17 aprilie al optulea general rus a fost ucis în luptele din Ucraina, însă războiul e departe de a se îndrepta către un final. Povestea lui Patron, un căţel erou din rasa Jack Russell a făcut înconjurul planetei, după ce Daily Mail a preluat un reportaj difuzat pe Telegram.

Patron are doi ani şi participă alături de geniştii din Cernihiv, localitate aflată la nord de Kiev, în descoperirea bombelor ascunse de ruşi înainte de a se retrage. Căţelul a devenit vedetă pe reţelele sociale după ce a descoperit sute de mine şi a salvat de nenumărate ori viaţa pirotehniştilor pe care îi însoţeşte în misiune.

El face parte din Serviciul Statal de Urgenţă al Ucrainei şi tot ce aşteaptă la finele unei zile grele în care îşi riscă viaţa la fiecare secundă, este o mângâiere pe burtică şi o vorbă bună.

Toată lumea este atentă şi se uită după Patron. El ne latră dacă nu suntem atenţi unde punem piciorul şi ne avertizează când ne apropiem de un teritoriul periculos”, a declarat pentru Telegram unul dintre pirotehnişti.

În regiunea Kiev, geniştii au descoperit capcane ruseşti explozive ascunse în oalele gospodinelor, în roaba din gospodărie, în jucăriile de pluş, în patul bebeluşilor, sub saltelele bătrânilor, în maşinuţe de jucărie sau maşini mari, în pahare de cafea, cutii de zahăr, căni de suc sau prinse de crucile morţilor.

Patron face parte dintr-o divizie canină specială, însă el este cel mai mic de statură dintre toţi câinii trimişi pe front.

Criza umanitară se adâncește în Ucraina

Ieri, Volodimir Zelenski a scris pe reţelele sociale: ”Invadatorii vor răspunde pentru tot ce au făcut în Ucraina, pentru Gostomel, Borodianka, Bucea, Mariupol, Kramatorsk, Ohtîrka şi Izium.

Citește și Cum ar putea NATO ataca Rusia. Greșeala fatală pe care poate să o facă Putin în războiul cu Ucraina

Ţara este împânzită de mine şi bombe şi ne vor trebui ani întregi până când ogoarele vor putea fi cultivate în siguranţă de agricultori”. Ucraina a anunţat ieri că bilanţul pierderilor din rândul soldaţilor ruşi a depăşit 20.000 şi că situaţia oamenilor din oraşul Nikolaev este critică, după ce aprovizionarea cu apă a fost sistată şi populaţia e obligată să bea apă din râu. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Mai multe