Prețuri dublate la gaze. Ce asigurări a transmis premierul Nicolae Ciucă

18 august 2022 5:30   Național
Ultima actualizare:

Anul trecut, în sezonul rece, europenii au plătit cea mai scumpă factură din istorie pentru gazele naturale, la o rată de aproximativ 2.400 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze.

În contextul conflictului actual din Ucraina, costurile au tot crescut, iar Gazprom a anunțat concluziile unei analize a companiei rusești, pe contul de Telegram, indicând faptul că,   în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Plafonarea prețurilor va preveni umflarea facturilor, la iarnă

Miercuri, 17 august, premierul Nicolae Ciucă a convocat prima reuniune a Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie, mecanism de lucru constituit astăzi, coordonat la nivel de Prim-ministru.

Astfel, la finalul discuțiilor, Guvernul a anunțat o serie de măsuri care lasă de înțeles dacă ne așteaptă o iarnă cu prețuri ucigătoare la utilități.

Citește și: Prețul gazelor naturale, la cel mai ridicat nivel din 2008!

La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populației și economiei românești alimentarea cu energie. Așa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare și compensare a prețului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetățenilor și economiei.

În paralel, stabilim noi responsabilități pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunitățile pe care România le are la nivel național și geo-strategic”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Sunt așteptate investiții în infrastructură

La solicitarea premierului, Ministerul Energiei va prezenta în data de 22 august situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât ale companiilor de stat, cât și cele dezvoltate de mediul privat.

Cu alte cuvinte, faptul că România este o țară producătoare de gaze naturale și de energie electrică ar trebui să acorde o protecție utilizatorilor casnici, din punctul de vedere al scumpirilor anunțate de ruși.

Citește și: Se schimbă facturile la gaze și curent! Ce modificări se vor face

De asemenea, cu investițiile potrivite, țara noastră ar putea să asigure și exporturi, care, de asemenea, ar limita dependența față de resursele Rusiei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe