Ratele bancare ale românilor cresc din nou!

20 iulie 2022 10:41   Național
Ultima actualizare:

Indicele ROBOR a înregistrat, miercuri, 20 iulie, cea mai ridicată valoare din ultimii 15 ani.

Cea mai mare cotație, din ultimii 15 ani

O cotaţie similară, de 7,17%, nu a mai fost înregistrată din 16 august 2007, transmite Antena 3.

Dacă la începutul acestui an, românii puteau suporta plata ratelor bancare pentru creditele influențate de cotația ROBOR, lucrurile au început să se schimbe în primăvară. 

În martie, indicele a crescut de la 3,02% la 4,25%. A fost rimul semnal, apărut la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina.

Citește și: Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam

În 2021, indicele se situa la valoarea de 1,98%. „Celebrul” indice ROBOR este rata la care o bancă este dispusă să împrumute altă băncă. Pentru că ROBOR asta înseamnă, preţul pe care îl plătesc băncile pentru a se împrumuta între ele.

ROBOR se traduce „Romanian Interbank Offer Rate” „Rata de ofertă interbancară românească”.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală, conform sursei citate.

ROBOR crește constat de nouă luni de zile

ROBOR creşte constant de cel puţin 9 luni, iar majorările sunt îngrijorătoare, deoarec în prezent ROBOR este de două ori mai mare decât era la începutul anului 2022. Acest lucru înseamnă că ratele românilor la aceste credite au crescut cu 50%-60% şi continuă să crească.

Din observaţiile noastre, ROBOR creşte zilnic cu 0,02% - 0,03%”, a declarat pentru Ziare.com, Valentin Anghel, fondator şi CEO al AVBS Credit.

Întrucât nu se ştie, încă, la ce nivel ar putea să ajungă ratele, cei care au deja credite ar trebui să se adreseze băncii, în cazul în care apar dificultăţi privind plăţile. Pot fi negociate anumite tipuri de plată sau chiar şi o refinanţare încheiată cu anumite termene.

Citește și: Criză economică de proporții, în 2023. Mai poate fi evitat dezastrul?

Băncile au crescut ratele clienților, evoluția fiind influențată de contextul extern, pandemie și războiul din Ucraina. De asemenea, băncile aplică o politică prudentă și nu mai oferă credite atât de lejer. La rândul lor, nici potențialii clienți nu mai sunt atât de încântați de perspectiva creditelor, ținând cont de ratele mărite din ultimul an.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe