Sadici! Prizonier britanic, condamnat la moarte, pus să cânte imnul rusesc
O întâmplare de-a dreptul sadică și, totodată, sinistră a fost transmisă de televiziunea de stat, din Rusia.
Aiden Aslin, 28 de ani, unul dintre prizonierii britanici condamnați la moarte de forțele pro-ruse din regiunea separtistă din Donetsk, din Ucraina, a fost pus să cânte imnul Rusiei în fața camerelor video, înregistrarea fiind transmisă de televiziunea de stat din Rusia, conform publicației The Sun, din Marea Britanie.
Situația absurdă s-a petrecut într-un scenariu halucinant. Aiden Aslin este încurajat să cânte imnul de John Mark Dougan, un fost agent de poliție din Statele Unite ale Americii, loial regimului de la Kremlin, colaborator al „locomotivei” propagandei rusești, Sputnik Internațional.
A fost ascultat de un american pro-rus
Aiden Aslin e luat prin surprindere și îl întreabă pe americanul pro-rus dacă vorbește serios. „Absolut! Ai talent, o voce uluitoare”, îi răspunde Dougan.
Publicul a fost revoltat, situația generând dezbateri. John Mark Dougan a intervenit, de asemenea, și a spus că prizonierul nu a fost forțat să cânte și a publicat întreaga filmare, realizată sub forma unui aparent interviu.
Citește și:Amenințare nucleară delirantă a unui oficial rus la adresa României
Evident, trebuie să ținem cont de faptul că interlocutorul este condamnat la moarte, probabilitatea ca întreaga discuție să fie un scenariu al propagandei ruse fiind plauzibilă. De altfel, este evident comportamentul și atitudinea obedientă a prizonierului.
Mai mult ca sigur, acesta ar fi gata să facă orice pentru a beneficia de clemență, ținând cont că miza este viața sa, Aiden Aslin urmând să ajungă în fața unui pluton de execuție.
Doi cetățeni britanici, Aiden Aslin, 28 de ani, și Shaun Pinner, 48 de ani, au plecat în Ucraina pentru a lupta, ca voluntari, încă din 2018.
Cei doi s-au înrolat în unitățile militare din regiunea orașului-port Mariupol, unde au și fost capturați de ruși.
Britanicii au pledat nevinovați
Astfel, britanicii au solicitat, în zadar, să fie tratați ca și prizonieri de război, în baza Convenției de la Geneva.
Probabil că aceasta ar fi fost o doleanță legitimă în fața unui tribunal oficial, britanicii fiind, de fapt, judacați de o instanță improvizată, din regiunea separtistă din Donetsk, din Ucraina.
Intitulată pompos „instanță-militară”, tribunalul nu este unul oficial, independența respectivei regiuni nefiind recunoscută de prea multe state. Britanicii, alături de alt voluntar din Ucraina, marocanul Saadoun Brahim au fost condamnați la moarte prin împușcare.
Citește și: Criză alimentară severă, din cauza cerealelor blocate de ruși în Ucraina
Britanicii au pledat vinovați în fața acuzațiilor de „activități teroriste”. Se pare că miza procesului din Ucraina ar fi alta, Rusia sperând ca Marea Britanie să negocieze și să ceară apelul în mod oficial față de autoritățile separatiste, pe care englezii nu le recunosc.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!