Criză economică de proporții, în 2023. Mai poate fi evitat dezastrul?
Previziunile unei crize economice majore, în 2023, pe fondul inflației și al crizei energetice, influențate de pandemie și de războiul pornit de Rusia în Ucraina, se înmulțesc.
Cum încă suntem într-un moment de tranziție, anumite măsuri ar putea să amelioreze sau să ne ajute să evităm efectele de criză, care ar putea fi devastatoare asupra României, în lipsa unei strategii eficiente.
În România, criza ar putea fi evitată
Astfel, Adevărul l-a consultat pe Flavius Rovinaru, profesor universitar şi cercetător expert în macroeconomie şi economie circulară la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj.
„Nu aş folosi acum cuvântul criză, consider că nu e ceva ce nu poate fi evitat, în acest moment. E adevărat, avem de-a face cu o scădere a ritmului de creştere, dar atâta vreme cât există o creştere, nu suntem în acel fenomen numit slumpflaţie.
Ce ar însemna acest lucru? Înseamnă că atunci am fi avut de a face cu rate înalte ale inflaţiei, coroborate cu recesiune. După primul trimestru, ne aşteptam ca în trimestrul al doilea să intrăm în recesiune, dar nu s-a întâmplat aşa. De ce?
Citește și: Francezilor le-a sărit muștarul! De pe masă. A început criza condimentelor
Pentru că avem în continuare acei bani care intră în economie, avem aceste tipuri de politici la nivel macroeconomic care cumva încearcă să ţină consumul la un nivel satisfăcător astfel încât să existe totuşi un motor pentru economie şi să genereze creştere economică atât cât este ea”, a explicat profesorul Flavius Rovinaru pentru Adevărul.
În opinia sa, nici măsurile de austeritate nu ar funcţiona pe timp de criză şi a dat ca exemplu decizia Guvernului Boc, din timpul situații anterioare.
Cheltuielile bugetare cumpătate, o prioritate
Conform acestuia, cele mai bune decizii ar fi ca statul român să reducă la minimum cheltuielile bugetare exagerate, să treacă la investiţii, dar fără a afecta consumul.
Şi, nu în ultimul rând, să profite de toţi banii din PNRR, care ar susţine o politică sănătoasă de investiţii, pentru a evita o criză
Vestea bună, în opinia profesorului, este că Banca Naţională a României acţionează ferm pentru a combate inflaţia. Totuşi, primele efecte nu se vor vedea foarte curând.
Citește și: Criză ca în 2008, în imobiliare? Ne-ar putea lovi mai devreme decât credeam
Mai multe detalii despre cum poate fi evitată criza, în 2023, și despre motivele care au determinat situația actuală pot fi citite aici.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!