Românii reacționează, după ce România nu a fost primită în Schengen: „Ne-au pus gând rău!”

8 decembrie 2022 21:04   Național

România a ratat din nou aderarea la Spaţiul Schengen, după ce Austria şi Olanda au votat joi, 8 decembrie, la Consiliul Justiţiei şi Afacerilor Interne, împotriva aderării Bulgariei şi României la spaţiul de liberă circulaţie. În timp ce politicienii se dădeau de ceasul morţii la Bruxelles, românii simpli erau convinşi că nu vom fi primiţi la „masa bogaţilor”.

25 pentru şi doi împotrivă! Acesta a fost votul de joi, 8 decembrie, de la Bruxelles, legat de extinderea spaţiului Schengen în România şi Bulgaria. Doar Croaţia a fost acceptată de la 1 ianuarie 2023 cu unanimitate de voturi. Austria a anunţat oficial, prin vocea ministrului său de Interne, că se opune aderării României şi Bulgariei.

Olanda a votat la pachet pentru respingerea României şi Bulgariei, deşi susţinea România, dar decuplarea celor două ţări s-a dovedit imposibilă. Şedinţa a fost una tensionată. S-a ajuns chiar la ameninţări din partea Germaniei care a luat apărarea României şi a spus că nu va vota pentru Croaţia.

Ministrul de interne german Nancy Faeser a declarat la intrarea în consiliu: „Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune. Noi vom sprijini Croaţia, România şi Bulgaria, pe toate trei”, informează Agerpres, care citează Reuters.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei. Cu toate acestea, la finalul Consiliului JAI, ministrul ceh de Interne şi comisarul european Ylva Johansson au anunţat oficial că România nu a intrat în Schengen pentru că nu a întrunit unanimitate.

Sunt dezamăgită şi cred că împart dezamăgirea cu cetăţenii României şi Bulgariei”, a spus comisarul european Ylva Johansson.

A existat o decizie pentru România şi Bulgaria împreună”, a spus şi ministrul ceh de Interne. Olanda şi-a explicat votul, spunând că este în favoarea aderării României la Schengen, dar votul a fost negativ pentru că România e la pachet cu Bulgaria, iar Olanda consideră Bulgaria nepregătită.

«Schengen ăsta ne dă bani mai mulţi?»

În timp ce politicienii se dădeau de ceasul morţii la Bruxelles pentru a forţa acceptarea României în Schengen, oamenii de rând bârfeau despre şansele noastre. În mijlocul Capitalei, la Piaţa Unirii, toată lumea ştia de la primele ore ale dimineţii că în capitala Belgiei se decide ceva important pentru ţară. De la fatalitate la speranţă, de la orgoliu la concepţia celui mic bătut de toţi, fiecare bucureştean avea o părere despre Schengen.

Nici nu concep să nu intrăm în Schengen. Merităm pentru tot ce reprezentăm, pentru tot ceea ce facem în Europa şi în NATO. Nu putem fi lăsaţi deoparte, nici noi fără ei, nici ei fără noi”, spune decisă pensionara Carmen Bălan.

Nu cred că intrăm, dar am merita. Sunt mulţi împotriva noastră, ne-au pus gând rău, vor ceva de la noi, austriecii sunt cei mai porniţi. Dar Doamne, ce am merita. Locul nostru e acolo, unde se dau toate beneficiile aşa cum ni s-au pus cu de-a sila şi toate obligaţiile”, îşi susţine părerea şi Maria Pena, lucrător depozit.

Câţiva metri mai încolo Constantin Bogdan are o părere tranşantă. „Nu intrăm, este părerea mea. Şi dacă nu se întâmplă o să fie rău că prea aşteaptă toată lumea intrarea asta... Este clar că sunt interese şi noi nu le putem satisface sau nu am ştiut să oferim ce vor”, zice vânzătorul Constantin.

Singurul mai optimist era studentul Luca Costache. „Intrăm în Schengen! Sunt şanse şi eu nu văd de ce am fi lăsaţi pe dinafară atât timp cât toată lumea recunoaşte că este nevoie de noi, merităm şi am făcut progrese în toate domeniile. Emigranţii clandestini de care se plâng unele ţări nu sunt vina noastră, este un lucru natural”, este părerea tânărului Luca.

În sfârşit, când să plecăm ne trage de mână paznicul Irimia Gheorghe: „Eu nu cred că intrăm în Schengen. Am auzit români care spun că ar fi bine şi că să ne luptăm să îi convingem pe unii sau alţii că merităm, dar eu nu cred că Schengen sau Memghen cum îi spune merită să ne agităm atât. Înseamnă Schengen bani mai mulţi, salarii mai mari, mâncare mai multă şi mai bună? Nu ­înseamnă, aşa că să stăm ­cuminţi că nu primim Schengen”, pune punctul pe i Gică.

Cancelarul Austriei, pus la colț de români!

Mii de români au comentat pe pagina de Facebook a cancelarului Karl Nehammer, după ce acesta a postat un mesaj în care își argumentează refuzul de a vota pentru extinderea Spațiului Schengen în România și Bulgaria.

„În doar câteva zile ai reușit să devii cea mai urâtă și dezgustătoare persoană pentru poporul român”, „Ești un Putin foarte, foarte mic!”, „Boicot total pentru produsele Austriece”, „Avem 60.000 de medici și asistenți medicali care au grijă de părinții și bunicii tăi. Ne lăsăm familiile, copiii, bunicii și venim la voi lună de lună. Este inacceptabil să nu aprobați aderarea României la Schengen”, „Dacă la fiecare sucursală / filială / agenție austriacă ar fi minim două persoane care să-și retragă/transfere banii și să își închidă conturile, sunt convins că în câteva ore îi dispare aroganța de pe chip”, „Când Kremlinul îți face agenda, cauți să găsești și nod în papură să îți motivezi inepțiile”, „Suntem proștii voștri? Ar trebui un boicot total asupra a tot ce este austriac în România, nu din partea autorităților că alea sunt slugile voastre, preșurile voastre, din partea populației ar trebui să primiți răspunsul”, „Umblați cu șantaj, vă doriți să aveți acces la resursele României, faci jocul lui Putin. Vei fi hulit pentru mulți ani. Meritați blocaje pentru toate firmele ce desfășoară activități în România”, „Ne-ați ținut Ardealul 1000 de ani în iobăgie și sărăcie, perioadă în care ne-ați exploatat pădurile, pământurile, forța de muncă. Acum în secolul XXI ne furați pădurile, ne exploatați pământurile, forța de muncă și vreți să ne țineți la porțile Cetății Europene”, scriu românii, supărați.

Nicolae Ciucă: «Aderarea rămâne obiectivul nostru strategic»

După vot, reacțiile în țară nu au întârziat să apară. Europarlamentarul PNL Vasile Blaga a declarat în direct la DigiFM, în emisiunea Audiență Națională, că refuzul Austriei de a accepta România și Bulgaria în Spațiul Schengen va crea frustrare în cele două țări, sugerând că ministrul de interne și cancelarul austriac fac jocurile Rusiei. „Dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin”, a declarat acesta pentru digi24.ro.

Austria a ales să fie pe contrasens cu Uniunea Europeană. Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin. Unitatea și stabilitatea europeană au primit astăzi o lovitură dură din partea unui stat care a ales ca, în vremuri grele, să-și abandoneze camarazii europeni și să servească – în schimb - intereselor Rusiei. E clar că Austria s-a decuplat de Europa. Cu siguranță, vor exista consecințe pentru Austria în urma acestui vot absurd! Statele europene nu vor uita că decizia de azi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european. România nu are nevoie de îngăduința Austriei! Noi vrem doar să fim tratați corect, cu respectul cuvenit oricărui alt stat european!”, a scris și Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Și premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat „profunda dezamăgire” faţă de respingerea aderării noastre la Schengen, într-o primă reacţie de la Guvern: „Un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea. A rămas ­fundamentată pe baza unor alegații pe cifre pe care România le-a probat ca fiind incorecte. Regretăm şi nu înţelegem sincer poziţia inflexi­bilă arătată de Austria. Vom con­tinua să protejăm frontierele noastre externe care sunt şi ale UE (...) România va continua să fie constructivă şi să lucreze pentru o veritabilă soluţie europeană. România va relua proiectul de ade­rare, rămâne obiectivul nostru strategic”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe