Ruina podului prăbușit în Neamț, înlocuită cu pontoane

14 iunie 2022 19:18   Național

Prăbuşirea totală a podului de peste Siret, de la Luţca, la 9 iunie, este anchetată în continuare de autorități, care încearcă să identifice ce a declanșat situația catastrofală.

Conform Adevărul, militarii au studiat modalitatea de amplasare a unui pod alcătuit din pontoane, în apropiere, pentru reluarea traficului. Ruinele podului vor fi demolate.

Politicienii promiteau că va rezista 50 de ani

Autorităţile locale caută soluţii pentru a limita inconvenientele generate de „dispariţia“ construcţiei despre care preşedintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, declara, la inaugurare şi reluarea circulaţiei, pe 13 noiembrie 2021, că „va dăinui, în condiţii de siguranţă, încă 50 de ani“.

După ce echipele de salvatori au intervenit în salvarea victimelor şi în stabilirea daunelor rezultate după prăbuşirea podului de la Luţca au constatat cu stupoare că sub dărâmături au fost prinse mai multe oi.

Peste 10 oi au murit strivite

În jur de 20, dintre care cinci erau în viaţă. Patru dintre ele au fost scoase relativ uşor şi înapoiate proprietarului, un fermier din comuna Sagna. Numai că, aşa cum informează Adevărul, sub pod mai era o ovină vie, la care nu se putea ajunge.

Citește și: Hanul în care petreceau Eminescu și Creangă, pus la pământ fără autorizație de demolare

După trei zile de la accident, duminică, ea a fost salvată după ore întregi de luptă: cu ajutorul unui utilaj de la primărie au fost îndepărtate bucăţile de beton din zona de unde se auzeau „zgomote“, fiind creată o deschizătură, pentru ca oaia să iasă afară.

Operațiune specială pentru salvarea unei oi captive

Nu s-a pus problema ca cineva să intre acolo, din cauza riscurilor. A durat 5 ore până când animalul a ieşit pe propriile picioare.

Din ce rezultă până acum, este o certitudine că despre vreo nouă reabilitare a podului nici nu se pune problema, el urmând a fi demolat complet, după cum informează Adevărul.

Tocmai de aceea, geniştii au studiat zona unde poate fi amplasat un pod de pontoane în amonte, deja la faţa locului sosind experți de la Brigada Mecanizată „Podul Înalt“ Iaşi, pentru stabilirea amplasamentului.

Citește și: Miracol! A supraviețuit după ce s-a aruncat de pe un pod din Prahova, peste linia de cale ferată

Podul de la Luţca era printre cele mai noi din ţară şi avea o lungime de 216 metri, fiind dat în folosinţă în 1973. „Avem garanţia că rezistă unei greutăţi de 340 de tone, (...) dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură“, preciza Ionel Arsene, şeful CJ, la inaugurare

Autoritățile visează la un pod nou

Joi, 9 iunie 2022, s-a prăbuşit, în timp ce pe el treceau două autovehicule, unul dintre şoferi fiind rănit. La scurt timp după prăbuşire, Consiliului Judeţean i s-a transmis că trebuie să găsească, în regim de urgenţă, un expert tehnic atestat, pentru a stabili dacă la proiectul făcut pentru reabilitarea podului au fost respectate cerinţele privind calitatea în construcţii.

În hotărârea CJSU, care este semnată de prefectul Adrian Niţă, se precizează şi ce trebuie făcut: „Expertizarea execuţiei lucrărilor şi stabilirea modului de respectare a proiectului tehnic şi a reglementărilor tehnice; stabilirea condiţiilor de dezafectare a podului.

După finalizarea demersurilor, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean vor întocmi un proiect în vederea obţinerii sprijinului financiar din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului, în vederea realizării unui pod nou“.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Mai multe