Scandalul care a devenit viral pe rețelele de socializare. Proiectul Nordis, o țeapă imobiliară la care asociat principal este soțul Laurei Vicol

9 octombrie 2024 6:37   Național
Ultima actualizare:

O investigaţie publicată luni, 7 octombrie, de Recorder, „Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar”, a devenit rapid un subiect extrem de discutat pe rețelele de socializare. De asemenea, în doar câteva ore, a ajuns și pe locul 2 în topul celor mai populare videoclipuri de pe YouTube

Luni, 7 octombrie, publicația Recorder a publicat o investigație prin care arăta că Nordis Group a vândut de mai multe ori, încasând milioane de euro de la cumpărători, aceleași apartamente, către persoane diferite. În doar câteva ore, reportajul a devenit viral și a urcat în top 3 cele mai populare videoclipuri de pe YouTube. Și nu doar că a devenit un subiect extrem de discutat, dar a provocat și un adevărat scandal și a stârnit controverse semnificative în România

La doar o zi după apariția reportajului despre proiectul care promitea să devină cel mai impresionant ansamblu imobiliar din țară și la care asociat principal este soțul Laurei Vicol, aceasta și-a dat demisia, marți, 8 octombrie, de la șefia Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

„Am luat decizia ca urmare a jocurilor nedrepte și de o gravitate fără precedent îndreptate împotriva mea. Până la lămurirea lor, doresc să demisionez”, și-a motivat Laura Vicol demisia, relatează Adevărul.ro.  

Ulterior, Alex Nedea, reporter Recorder, a ținut să transmită câteva cuvinte prin intermediul rețelelor de socializare, precizând că investigația nu ar fi fost un subiect atât de discutat dacă deputata PSD nu și-ar fi depus demisia. Totodată, a susținut că nu înțelege de ce un cunoscut post de televiziune din România a decis să ascundă numele „Nordis” în știrea lor.

„Nu au mai putut ignora povestea Nordis”

Investigația Recorder «Schema Nordis. Mașinăria de făcut bani a celui mai puternic clan politico-imobiliar» a provocat un iureș pe rețelele sociale, urcând pe locul trei în trending pe Youtube și devenind cel mai discutat subiect al zilei. Dar:

- timp de mai bine de 24 de ore, #SchemaNordis a fost ignorată de aproape toate televiziunile. Totuși astăzi la prânz inevitabilul s-a produs și povestea nu a mai putut fi evitată.

- în urma anchetei Recorder, Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a fost presată să își dea demisia din funcție. Astfel că, fiind vorba de unul dintre cei mai importanți oameni din stat, televiziunile nu au mai putut ignora povestea Nordis. Dar și cum rupi tăcerea e foarte important:

- Digi24 a preluat un fragment din investigația noastră, momentul în care o confrunt pe Laura Vicol. Numai că a pus «bip» de fiecare dată când eu sau Laura Vicol pronunțam numele «Nordis». Știrea lor a devenit, astfel, de-a dreptul hilară, auzindu-se o înșiruire de «bip»-uri și sunând de parcă eu și doamna Vicol ne înjurăm reciproc.

Dar de ce să nu apară numele dezvoltatorului Nordis pe postul Digi24? De ce oare? Cum se poate vedea în imaginea de mai jos, altă dată celor de la Digi24 chiar le plăcea numele ăsta, Nordis, care apărea scris mare pe site-ul lor: «În contextul inflației fără precedent, Nordis Group se dovedește a fi cea mai profitabilă investiție imobiliară»”, este mesajul publicat de Alex Nedea, reporter Recorder, pe pagina sa de Facebook.

Dezvoltatorul imobiliar Nordis a intrat în insolvență

Tot luni, 7 octombrie, Tribunalul București a admis cererea de intrare în insolvență a Nordis Management, depusă în luna aprilie a acestui an de 80 de creditori, majoritatea persoane fizice, numind administrator judiciar provizoriu CITR filiala București.

Instanța a dispus inventarierea tuturor activelor Nordis Management și a cerut administratorului judiciar să efectueze verificări în acest sens inclusiv la Serviciul Permise Auto, Administrația Finanțelor Publice, la cadastru și la direcțiile de Taxe și Impozite din toate sectoarele Capitalei.

Grupul Nordis, care include societatea intrată acum în insolvență, spune că va face recurs, explicând că procedura a fost deschisă „la insistențele unei entități juridice al cărui obiectiv este recuperarea investițiilor realizate în proprietățile din portofoliul Nordis” și că „intrarea în insolvență a uneia dintre firmele grupului nu înseamnă decât o perioadă de reorganizare și mai multă ambiție de restabilizare și creștere”.

„Proiectul Nordis Mamaia este unul cu potențial ridicat și are capacitatea să depășească un moment dificil”, considerând însă „nedreaptă includerea la masă credală a solicitanților care nu au dobândit calitatea de creditor îndreptățit”, decizia instanței fiind „o măsură de a pune presiune asupra companiei, în condițiile în care activitatea Nordis Group denotă perseverență, muncă asiduă, dar și rezultate și evoluție în atingerea obiectivelor propuse”.  

Mai multe