Schimbarea importantă pe care trebuie să o știe angajații din România! Ce se întâmplă cu bonurile de masă de la 1 octombrie

26 septembrie 2024 13:55   Național

Deja au mai rămas doar câteva zile din luna septembrie, iar angajații din țara noastră trebuie să cunoască o schimbare importantă care urmează să fie introdusă odată cu data de 1 octombrie. Mai precis, Ministerul Finanțelor a decis ca valoarea unui tichet de masă să crească, începând cu luna viitoare.

Vești bune pentru românii care primesc tichete de masă! Valoarea unui astfel de tichet urmează să crească începând cu data de 1 octombrie, iar această decizia luată de către Ministerul Finanțelor deja a fost publicată și în Monitorul Oficial.

Mai precis, ordinul nr. 4.679/2024 spune clar faptul că valoarea bonurilor de masă urmează să crească, începând cu data de 1 octombrie. Cu toate acestea, veștile nu sunt în totalitate bune! Din păcate această creștere este una mică, atât de mică, de fapt, încât nici nu o vom sesiza. De la cei 40 de lei, valoare pe care bonurile de masă o au astăzi, ele vor ajunge la 40,04 lei, adică o creștere de numai 4 bani.  

Creșterea este una extrem de mică

Această sumă ar urma să rămână neschimbată și în prima parte a anului viitor, până în luna martie, din 2025.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, aceste bonuri de masă au început să fie suprataxate, astfel că orice companie care oferă angajaților un astfel de beneficiu plătește 10% pentru contribuția la sănătate. Desigur, aceste tichete au continuat să fie scutite de la plata CAS, care are o valoare de 25%.

Suma rămâne neschimbată până în martie 2025

După cum sugerează și numele lor, astfel de tichete pot fi folosite de către români pentru a achiziționa anumite alimente, sau pentru a plăti pentru unele mese. Mai mult decât atât, chiar dacă valoarea bonurilor de masă urmează să crească de la 1 octombrie, angajatorii nu sunt obligați să ofere noua sumă.

Fiecare companie din țară are posibilitatea de a stabili suma oferită angajaților, iar aceasta poate fi chiar și mai mică decât valoarea de 40,04 lei.

Mai multe