Schimbările importante aduse Codului Rutier, de la 1 octombrie. Rămâi fără permis pentru niște greșeli care în trecut erau socotite ca fiind minore

4 octombrie 2024 11:32   Național

O serie de modificări au fost aduse Codului Rutier începând cu luna octombrie, iar șoferii din țara noastră se pot trezi cu pedepse aspre chiar și pentru abateri care, până la acest moment, erau considerate a fi unele minore. În cele mai extreme cazuri, este posibil ca șoferilor chiar să le fie suspendat dreptul de a conduce.

Unele abateri care, până la acest moment, erau considerate a fi minore, au acum prevăzute pedepse mult mai aspre. Schimbările aduse din această lună Codului Rutier nu trebuie ignorate de către șoferii din țara noastră, care se pot trezi cu probleme serioasă, dacă sunt prinși făcând aceste lucruri la volan.

De exemplu, pentru folosirea telefonului la volan (ori a altor dispozitive electronice), depășirea coloanei de mașini oprite la semafor, neacordarea de prioritate, trecere pe roșu, ori depășire neregulamentară, nerespectarea semnelor făcute de polițist, ori acumularea a 15 puncte de penalizare, permisul poate fi suspendat pentru 30 de zile!

Pedepsele din Codul Rutier s-au înăsprit

În același timp, cei care circulă pe constrasens, depășesc neregulamentar, sau provoacă un accident din cauza neacordării de prioritate, pot avea permisul suspendat și 60 de zile. Dacă abaterile sunt mai serioase, acest termen se poate prelungi chiar și la 90, sau 120 de zile.

În plus, românii care au permisul suspendat și sunt prinși circulând cu dovada înlocuitoare expirată riscă nu doar amenzi mari, dar și închisoare, de la 6 luni la 3 ani.

Dreptul de a mai conduce poate fi suspendat pe loc

În cazul în care un șofer este găsit sub influența alcoolului, ori a substanțelor stupefiante la volanul unui autovehicul, ori a unui tramvai, dreptul de a conduce poate să fie suspendat pe loc. Același lucru li se poate întâmpla și celor care conduc o mașină cu probleme grave la sistemul de frânare, ori la schimbarea direcției.

De asemenea, cei care nu se prezintă în maxim 48 de ore la Poliție, după implicarea într-un accident soldat cu pagube materiale, pot avea dreptul de a mai conduce suspendat.

Mai multe