Șofer vitezoman, prins cu ajutorul dispozitivului cu țepi tip spike. La ce riscuri s-a supus în încercarea de a scăpa de poliție

11 august 2024 15:24   Național

Șofer din România, prins de polițiști cu ajutorul dispozitivului cu țepi tip spike. Tânărul în vârstă de 25 din Suceava nu a oprit la semnalul agenților, care în cele din urmă l-au prins și l-au încătușat. 

Acesta s-a ales cu o amendă usturătoare în valoare de 11.000 de lei și fără permis de conducere vreme de 270 de zile. 

Șofer vitezoman, prins cu greu 

Evenimentul s-a petrecut pe data de 9 august, în jurul orei 21:00, când polițiștii au observat cum un autoturism se deplasa cu viteză pe Centura Rădăuți în viteză pe direcția Rădăuți-Volovăț. 

Aceștia au efectuat semnal regulamentar de oprire, însă acesta nu a oprit. În cauză, s-a procedat la inițierea urmăririi vehiculului cu utilizarea semnalelor acustice și luminoase.

„Polițiștii echipajului aflat îurmărire au somat prin sistemul acustic șoferul să oprească, însă acesta a refuzat, sporind în mod constant viteza de deplasare, încercând să beneficieze de avantajul tehnic al motorizării vehiculului condus. Polițiștii nu au utilizat armamentul din dotare, întrucât din cauza vizibilității reduse nu se putea stabili o eventuală prezență în habitaclu și a unor alte persoane, eventual posibili minori”, a transmis IPJ Suceava. 

Care a fost explicația șoferului 

Polițiștii aflați în urmărire au ținut legătura în dinamică prin stațiile de comunicație cu echipajul rutier, transmițându-le în permanență traseul de deplasare și aspectele de interes operativ. Au format un blocaj rutier și în apropierea unui sens giratoriu l-au oprit pe șoferul vitezoman prin montarea dispozitivului baraj extensibil cu țepi tip ,,SPIKE” aflat în dotare.

„Acesta nu a putut preciza în mod concret de ce nu a oprit la semnalul polițiștilor,  invocand un act de teribilism. A fost testat cu aparatele etilotest și drugtest, rezultatele fiind negative, iar permisul de conducere este valabil. De asemenea, autoturismul are toate documentele în termenele de valabilitate”, au mai precizat polițiștii.  

De asemenea, după ce au fost penetrate anvelopele, șoferul a încercat să continue deplasarea pe jane în comuna Volovăț. A abandonat apoi mașina în încercarea de a fugi, dar a fost prins de polițiști, imobilizat și încătușat după 150 de metri. 

„pentru abaterile rutiere (nerespectarea dispozițiilor polițistului rutier, depășire neregulamentară, neacordare de prioritate vehiculelor) s-a dispus suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 270 zile”.

Mai multe