Un bărbat care nu a reușit să-și găsească un loc de muncă timp de 9 ani a fost invitat doar la patru interviuri: „Mă epuizez și aștept un pic”

8 octombrie 2024 4:52   Național

Chris Putro, un bărbat în vârstă de 55 de ani din Los Angeles, își caută un loc de muncă de aproape un deceniu. În 2013, Chris a fost concediat. El lucra, până în acel moment, ca  analist financiar la o companie de tehnologie, iar de atunci a avut parte de un drum extrem de dificil pe piața muncii. Deși deține diplome de licență și de master în chimie, el nu a reușit să obțină un loc de muncă stabil, fiind chemat doar la patru interviuri în acești nouă ani.

De la succes la incertitudine

Înainte de concediere, Chris lucrase timp de 16 ani la aceeași companie, unde câștigase suficient pentru a-și crea o plasă de siguranță financiară. Conform calculelor sale, economiile ar fi trebuit să-l susțină pentru aproximativ un deceniu. Cu toate acestea, investițiile sale pe piața bursieră au avut o performanță mai bună decât se aștepta, oferindu-i un răgaz financiar suplimentar.

O căutare constantă, dar fără rezultate

În ultimul deceniu, Chris a aplicat pentru diverse locuri de muncă, de la zero până la 40 de aplicații într-o lună. „Mă epuizez și aștept un pic”, spune el, explicând cum perioadele de căutare intensă sunt urmate de pauze, în speranța că lucrurile se vor schimba.

Cu toate acestea, el s-a confruntat cu un refuz constant. Dintre cele patru interviuri telefonice pe care le-a obținut, trei dintre angajatori au refuzat să îl angajeze, iar cel de-al patrulea i-a spus că este supracalificat pentru poziția respectivă.

Unul dintre motivele pentru care Chris crede că are dificultăți în a-și găsi un loc de muncă este vârsta sa. Deși există speculații că angajatorii ar putea prefera persoane cu mai multă experiență, Chris nu este sigur dacă acest lucru îl ajută sau îl dezavantajează. „Tot citesc că angajatorii nu vor să angajeze pe nimeni de vârsta mea din cauza unor presupuneri false”, spune el, dar adaugă că există și opinia că angajatorii ar putea să prefere persoanele mai în vârstă din cauza eticii muncii.

Provocările pieței muncii actuale

Situația lui Chris reflectă o problemă mai amplă pe piața muncii din SUA. În ultimii doi ani, numărul de locuri de muncă vacante a scăzut, iar ratele de angajare au încetinit. Deși șomajul și rata concedierilor rămân la niveluri scăzute comparativ cu istoria recentă, mulți dintre cei care sunt în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu dificultăți majore, fie că este vorba de persoane recent concediate, absolvenți sau cei care se întorc pe piața muncii după o pauză.

Ce urmează pentru Chris?

În ciuda eșecurilor și a perioadelor lungi de așteptare, Chris rămâne hotărât să continue căutarea. „Săptămâna aceasta am aplicat la două locuri de muncă pentru care mă potriveam foarte bine pe hârtie, dar niciun răspuns, ca de obicei”, spune el. Luna octombrie este momentul în care Chris aplică în mod obișnuit mai agresiv, în speranța că va apărea o oportunitate.

În acest moment, Chris trăiește din economii și din cei 50 de dolari pe săptămână pe care îi câștigă din producerea unui spectacol de comedie, o activitate care îl ajută să se mențină ocupat, dar care nu reușește să-i asigure un venit stabil.

Mai multe