Vești proaste pentru milioane de români. Ce ajutoare de la stat dispar în 2024
Începând de anul viitor, oficialii anunță că românii vor pierde o parte din voucherele pe care le-au primit până acum și care au fost extrem de utile.
În schimb, persoanele vulnerabile din România vor primi vouchere pentru alimente pe parcursul întregului an viitor, conform declarațiilor făcute marți de către ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Tichetele sociale în valoare de 50 de euro vor continua să fie acordate și în 2024, distribuite o dată la două luni.
De la 1 ianuarie 2024, voucherele pentru alimente în valoare de 50 de euro vor continua să fie oferite o dată la două luni, echivalentul a 250 de lei.
„Vom menține acest tip de sprijin și în 2024 (voucherele pentru alimente), precum și pachetele alimentare destinate celor cu venituri minime. Este continuarea programului de tichete sociale pentru persoanele vulnerabile, acei 250 de lei oferiți o dată la două luni și pachetele cu alimente”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Voucherele pentru energie nu se mai dau în 2024
În schimb, voucherele pentru energie în valoare de 1.400 de lei nu vor mai fi acordate anul viitor. Ultimele vouchere distribuite românilor vor fi disponibile pentru utilizare până în martie 2024.
„Va exista acea schemă care limitează prețul la energie electrică și gaze, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru firme, până în 2025”, a adăugat Câciu.
El a confirmat că asistența pentru încălzire, gestionată de altă entitate decât MIPE, a avut valabilitatea voucherelelor pentru energie prelungită până la 31 martie 2024.
„Veste bună pentru cei care beneficiază de vouchere pentru energie: am extins valabilitatea acestora până la 31 martie 2024, așa cum am anunțat anterior. Am oficializat această măsură pentru ca gospodăriile vulnerabile să poată utiliza aceste vouchere pentru a plăti facturile de energie până la data menționată”, a explicat ministrul Câciu.
El a subliniat că prelungirea voucherelelor pentru energie a fost aprobată după consultări cu Comisia Europeană.
De la 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi indexate cu rata inflației, de 13,8%, ceea ce va determina o creștere a punctului de pensie cu 240 de lei și a pensiei minime cu 150 de lei.
Conform datelor de la MIPE, aproximativ două milioane de români beneficiază în prezent de vouchere pentru energie.