Vremuri grele se arată. Managerii români se așteaptă la scumpiri mari în următoarele trei luni

29 august 2022 9:05   Național
Ultima actualizare:

Institutul Național de Statistică (INS) arată că managerii români se așteaptă la scumpiri asupra domeniului de construcții și comerțul cu amănuntul.

Ancheta de conjunctură a lunii august 2022 arată că managerii industriei prelucrătoare preconizează o stabilitate relativă a volumului de producție în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).

Citește și: Scumpirile iau cu asalt România! Banca Națională, anunț îngrijorător pentru populație

În ce privește numărul de salariați, se estimează o relativă stabilitate cu un sold conjunctural de 0% pe total industrie prelucrătoare

Prețurile produselor industriale ar putea crește în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).

Conform estimărilor lunii august 2022, se estimează o relativă stabilitate a volumului de producție în următoarele trei luni în ce ține de activitate de construcții (sold conjunctural +2%).

Nu rata nici: Primele modificări din Codul Fiscal 2022 pentru români

Este forte posibilă o creștere a angajărilor

Managerii preconizează o relativă stabilitate a numărului de angajați (sold conjunctural –2%). O creștere pronunțată se pregonizează, însă, în ce privește prețul lucrărilor de construcții (sold conjunctural +44%).

Află și: Adio, bilete ieftine de avion! Șeful Ryanair, Michael O'Leary, pregătit pentru scumpiri

Privind domeniul comerț cu amănuntul, managerii estimează o creștere moderată a acestora pentru următoarele trei luni (sold conjunctrual +12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +10%).

Angajatorii preconizează o creștere moderată a numărului de salariați pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).

În domeniul vânzării cu amănuntul, prețurile vor suferi o creștere pronunțată (sold conjunctural +49%), conform managerilor de societăți comericale.

Ce înțelegem prin sold conjunctural

Estimările lunii august 2022 arată o relativă stabilitate în cadrul cererii de servicii (cifra de afaceri) în următoarele trei luni (sold conjuctural +5%). Numărul de salariați ar trebui să aibă o relativă stabilitate (sold conjunctural +1%). Prețurile de vânzare sau facturare a prestaților vor avea tendința de creștere (sold conjuctural +24%), conform managerilor.

INS menționează că soldul conjunctural se referă la percepția managerilor de întreprinderi în ce privește dinamica unui fenomen. A nu se confunda cu ritmul creșterii sau creșterii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual se obține prin diferența procentajului de manageri care au ales varianta pozitivă a fenomenului, cu cei care au ales varianta negativă a acestuia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe