Alimentul considerat sănătos şi dietetic, pericol pentru sănătate. Avertismentul specialistei Mihaela Bilic

8 septembrie 2023 6:02   Sănătate

Mulți îl consideră sănătos și dietetic, însă, potrivit medicilor, nu este chiar atât de inofensiv şi, în plus, are multe calorii. Fiind aproape nelipsit de la micul dejun, acest aliment poate pune în pericol silueta, având în vedere conţinutul de zahăr şi ulei. Ce spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic.

Cerealele și fulgii de cereale sunt surse importante de fibre, care sunt necesare pentru organism. De asemenea, sunt consumate de majoritatea la micul dejun. Însă, medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează că, spre deosebire de cerealele simple, granola conține zahăr și ulei, ceea ce vă poate pune în pericol silueta.

„Granola = fulgi de cereale+ zahăr+ grăsime

Când vine vorba despre cerealele de mic dejun, țineți cont că este o mare diferență între Granola și fulgii de porumb/ovăz. În funcție de producător și de sortimentul ales, numărul de calorii poate varia de la simplu la dublu datorită conținutului de fructe uscate, zahăr și grăsime.

Ce este Granola? Cereale amestecate cu zahăr și ulei, care sunt rumenite la cuptor. Spre deosebire de fulgii de cereale simpli, care se obțin prin expandare cu căldură, în Granola avem în medie 8 g de grăsime și 10 g de zahăr adăugat. Există și variante «îmbogățite» cu oleaginoase (nuci, migdale semințe) sau fructe uscate, deci nu vă mirați dacă conținutul caloric depășește 400 cal/ 100g.

Mihaela Bilic: „Nu vă lăsați seduși de aspectul lor inofensiv”

Nu vă lăsați seduși de aspectul lor inofensiv și de textura crocantă, Granola este mai degrabă o prăjitură decât un produs făinos. Și la dimensiunea porției ne putem păcăli ușor, Granola este mai grea și mai densă față de fulgii de porumb/ovăz, deci aceeași porție corectă de 50 g va părea mai mică.

Deși Granola este percepută ca o variantă sănătoasă pentru un mic dejun echilibrat, eu vă recomand să fiți vigilenți și să citiți cu atenție eticheta, este departe de a fi un produs dietetic”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, pe pagina sa personală de Facebook.

Mai multe