Alimentul pe care trebuie să-l consumi zi de zi. Doar așa vei putea trăi 100 de ani
Încă din cele mai vechi timpuri, omul şi-a dorit să descopere leacul împotriva bătrâneţii. Ştiinţa modernă vine în ajutorul nostru, iar oamenii de știință spun că acesta ar fi alimentul care te va ajuta să trăiești 100 de ani. Află alături de Click! despre ce ingredient este vorba.
Fasolea, secretul longevității?
Dieta Blue Zone, cunoscută drept dieta longevității, reprezintă stilul de viață al oamenilor care trăiesc în anumite zone de pe glob, unde speranța de viață este de peste 100 de ani. „În fiecare zonă albastră pe care am vizitat-o, fasolea și alte leguminoase au fost - și încă sunt - o componentă majoră a dietei zilnice”, a declarat autorul și antreprenorul Dan Buettner, care a petrecut decenii de reportaje despre „zonele albastre", comunități unice de pe glob în care oamenii trăiesc o viață lungă și sănătoasă, până la și peste 100 de ani, relatează publicația CNN.
Așadar, potrivit oamenilor de știință, locuitorii zonelor albastre au în comun un mediu și un stil de viață - inclusiv o dietă bazată pe plante care contribuie la longevitatea lor. Zonele albastre au fost descoperite în Ikaria - Grecia; Okinawa - Japonia; Nicoya - Costa Rica; Loma Linda - California; și pe insula italiană Sardinia, chiar în largul coastei Italiei.
Preparatul longevității
În Sardinia, unde a fost studiat unul dintre primele grupuri de centenari, garbanzo și fava sunt legumele preferate, iar, minestrone, cunoscut și sub numele de năut care are ca ingrediente principale garbanții, este de obicei consumat la mai multe mese, ceea ce le permite locuitorilor din Sardinia să se bucure de beneficiile fasolei de cel puțin două ori pe zi.
Unul dintre cei nouă frați din familia Melis din Perdasdefogu, Sardinia, despre care a spus că este „cea mai longevivă familie din lume" i-a oferir rețeta minune antreprenorului Dan Buettner.
„Sunt nouă frați a căror vârstă colectivă a fost de 851 de ani. În fiecare zi din viața lor au mâncat exact același minestrone cu pâine din aluat de grâu și un pahar mic de vin roșu”, a mai declarat acesta.
Beneficiile fasolei
Toți membrii familiei leguminoaselor sunt plini de nutrienți, inclusiv cupru, fier, magneziu, potasiu, acid folic, zinc, lizină, care este un aminoacid esențial, și multe proteine și fibre. „Fibrele vă răsplătesc cu un microbiom intestinal sănătos și o inflamație mai mică și o funcție imunitară mai bună”. De asemenea, Dan Buettner a mai menționat că, „doar 5% până la 10% dintre americani consumă fibrele de care au nevoie".
Fiecare tip de fasole are un profil nutrițional diferit, astfel încât consumul unei varietăți de fasole poate fi cel mai bun. De exemplu, aduki, sau fasolea mung roșie, are mai multe fibre decât multe alte soiuri, în timp ce fasolea fava este plină de antioxidant luteină, iar fasolea neagră și cea roșie închis sunt pline de potasiu. Năutul are mult magneziu.
„Fasolea este, de asemenea, plină de proteine vegetale, care sunt mai sănătoase, deoarece au mai mulți nutrienți cu mai puține calorii decât proteinele animale", a mai adăugat el.
Buettner este de părere că ar trebui să asociem fasolea cu cereale integrale și vom avea toți aminoacizii care alcătuiesc o proteină completă din punct de vedere nutrițional, similar cu ceea ce se găsește în carne. De exemplu, în Nicoya, Costa Rica, oamenii își pot începe ziua cu Gallo Pinto, mâncarea națională a țării.
„Este o combinație de fasole gătită până la un sos, asezonată cu ceapă, piper verde și unele plante aromatice precum busuioc sau cimbru și poate usturoi. Apoi se amestecă cu orezul alb de ieri. Este interesant pentru că, prin răcire peste noapte, orezul suferă o metamorfoză. Amidonul din orez devine rezistent, ceea ce înseamnă că organismul îl absoarbe mai încet, astfel încât glicemia nu crește atât de mult”, adaugă Buettner.
În timp ce, în Okinawa, Japonia, cartoful mov este creditat istoric ca fiind principalul aliment de bază pentru longevitate pentru locuitorii, al doilea cel mai important aliment din dieta lor este soia.
„Okinawienii mănâncă tofu, adesea la fiecare masă, așa că este ca și pâinea lor. De obicei, un mic dejun va fi o supă miso foarte consistentă, cu bucăți de tofu - dar ei nu taie tofu în cuburi, așa cum facem noi, ci îl sparg pentru ca acesta să poată absorbi mai bine aromele”.