Apa de gură, un real pericol pentru sănătate. Ultimele studii sunt îngrijorătoare: „Are un efect dăunător”

22 februarie 2024 20:27   Sănătate

Ca și periajul și ața dentară, un rol important în igiena orală îl reprezintă apa de gură. Cu toate că rolul ei este acela de a combate bacteriile și respirația urât mirositoare, medicii sunt de altă părere și trag un semnal de alarmă în rândul persoanelor care folosesc zilnic apa de gură.

Conform celor mai recente informații puse la dispoziție de medicii stomatologi, apa de gură nu trebuie folosită în exces. Cum trebuie folosită într-un mod cât mai sănătos?

„Are un efect dăunător asupra dinților”

Conform ultimelor studii, apa de gură acționează ca un puternic dezinfectant, însă poate conduce și la distrugerea bacteriilor sănătoase.

„Apa de gură conține clorhexidină, un dezinfectant foarte eficient în uzul dentar. Totuși, studii recente arată că aceasta reduce cantitativ diversitatea bacteriană, eliminând și bacteriile bune, utile, din mediul oral.

S-a demonstrat că, dacă folosim apa de gură cu clorhexidină pentru șapte zile consecutiv, pH-ul salivar scade, iar acest lucru are un efect dăunător asupra dinților, ducând la apariția cariilor.

Un alt impact negativ al clorhexidinei este și acela că, dacă este folosită constant, stimulează creșterea cantitativă a bacteriilor care produc pH acid”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe, potrivit unica.ro.

Medicul ne recomandă să nu facem abuz de apa de gură

„Atât când vine vorba despre sănătatea orală, cât și în ceea ce privește starea noastră generală de sănătate. Orice perturbare a balanței microbiomului poate avea efecte dăunătoare pe termen lung. Atunci când prescriem sau folosim apă de gură, trebuie să fim întotdeauna precauți și să nu abuzăm de ea. Nu degeaba se spune că nimic din ceea ce face omul nu poate depăși perfecțiunea naturii”, mai spune specialistul.

Cum trebuie folosită corect

Dr. Sorina Stroe ne sfătuiește să nu folosim zilnic apa de gură și să o evităm pe cea care conține alcool. De asemenea, vizitele la medicul stomatolog reprezintă o altă modalitate de a ne îngriji de sănătatea orală.

„Este bine să folosim apă de gură, dar cu pauze, nu zilnic, conform unei scheme stabilite împreună cu medicul stomatolog. Evitați apele de gură cu alcool, acestea usucând mucoasele și creând o senzație neplăcută. Și, așa cum spun întotdeauna, pentru o bună sănătate orală este necesară o igienă corectă și vizite regulate la dentist, atât pentru tratamente în fazele incipiente ale afecțiunilor dentare, cât și pentru a preîntâmpina orice posibilă complicație de ordin stomatologic”, mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mai multe