Boala de care va suferi unul din trei români în următorii 10 ani: „Este considerată o rușine...”

24 aprilie 2023 18:45   Sănătate
Ultima actualizare:

Potrivit dr. Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și președintele de onoare al Asociației Române de Educație în Diabet și Obezitate, dacă țara noastră nu va reuși până în 2035 să pună în practică programe de prevenție, 4 din 10 bărbați români, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii (băieți) ar putea fi afectați de obezitate.

„În școli și în familie trebuie să recunoaștem că nu se face suficientă educație legată de ceea ce înseamnă alimentație sănătoasă și care ar fi alimentele pe care copiii nu ar trebui să le consume. Și iarăși ne întoarcem la fast-food, la alimente bogate în grăsimi, cum sunt chipsurile, diverse tipuri de snacksuri, alimentele dulci, sucurile îndulcite cu zahăr”, a declarat dr. Cornelia Bala, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice și președintele de onoare al Asociației Române de Educație în Diabet și Obezitate, potrivit Hotnews.ro.

Rata obezității este în creștere și va ajunge la 35% până în 2035, în România, manifestându-se mai mult la bărbați, estimarea fiind de 40% la nivelul aceluiași an. De asemenea, rata de creștere anuală a obezității în țară este de 2,1% pe an. La copii, este de 5,6%, și intră în categoria foarte mare, potrivit Atlasului Mondial de Obezitate, în următorii 15 ani, numărul copiilor care au probleme cu obezitatea se va dubla.

La femei, rata obezității va crește până la aproximativ 30% până în 2035, la fete de la 7 la 18%, în același interval de timp.

„Ar trebui să beneficieze de aceleași servicii medicale”

„Obezitatea nu este considerată boală de acum, ea are cod de boală de câteva decenii în sistemul de codificare internațional, dar nu a fost percepută și gestionată ca atare. Obezitatea fiind o boală - iar cu acest lucru toată lumea ar trebui să fie de acord - ar trebui să beneficieze de aceleași servicii medicale, tratamente ca și alte boli cronice, cum sunt hipertensiunea, diabetul zaharat, iar persoanele respective să intre într-un program de monitorizare, așa cum se întâmplă în bolile cronice”, a mai adăugat Cornelia Bala.

Totodată, ea îndeamnă ca, pe măsură ce gradul obezității crește și odată cu el și numărul de complicații, aceste persoane să apeleze la echipe avansate de îngrijire sau echipe de excelență. De asemenea, atrage atenția că este obligatoriu ca la nivel de societate să se conștientizeze riscul unei populații afectate de obezitate, iar în rândul medicilor, mai ales cei de familie, este nevoie de un semnal de alarmă.

Factorii care duc la probleme de greutate și la obezitate

„Obezitatea este o boală multifactorială, ceea ce înseamnă că la apariția ei contribuie un cumul de mai mulți factori. Genetica este importantă și se manifestă prin transmiterea unei predispoziții genetice care se confirmă din istoricul familial. (...) Deci există o predispoziție genetică și care, de obicei, se manifestă pe fondul unui stil de viață necorespunzător, cu alimentație hipercalorică și pe fond de sedentarism.

Și mai sunt și mulți alți factori care pot să contribuie, dar de obicei importanța lor nu este așa de mare precum a factorilor genetici și a celor care țin de stilul de viață. Spre exemplu, sunt anumite medicamente care favorizează creșterea în greutate - cum sunt unele antidepresive care sunt asociate cu creștere în greutate sau factori ce țin de unele boli endocrine.

Stresul este recunoscut ca și factor care contribuie la apariția obezității, tulburările de comportament alimentar, modificările la nivelul florei intestinale”, a mai spus dr. Cornelia Bala.

Sfaturile pentru fiecare persoană care se confruntă cu obezitate

Potrivit acesteia, fiecare persoană care se confruntă cu astfel de probleme ar trebui să: în momentul în care constată că încep să se adune kilogramele - și aceasta presupune evident cântărirea frecventă, să fie mai atentă la dietă, la mișcare, la somn, iar dacă problema persistă, să se adreseze medicului - primul pas ar fi la medicul de familie, dar se pot adresa și medicului specialist.

Obezitatea, un defect cosmetic?

„Trebuie să demontăm cu toții ideea că obezitatea este un defect cosmetic și că este exclusiv vina persoanei respective. Sigur că obezitatea poate fi prevenită cu eforturi, dar dacă cineva, și nu sunt puțini oameni, au ajuns în situația aceasta, nu înseamnă că trebuie să îi stigmatizăm și să nu îi mai tratăm. De multe ori, obezitatea este considerată o rușine și de aceea se evită discuția aceasta și prezentarea la medic pentru o intervenție corectă și eficientă pe termen lung”, a încheiat Cornelia Bala.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Mai multe